БългарияТрадицииТрадиции, празници и обичаи

Велика Събота 2023 – всичко за празника

Велика Събота 2023 - всичко за празника

Историята на празника

Пилат е бил изненадан, когато Йосиф от Ариматея е дошъл при него в петък вечерта, за да поиска разрешение да получи тялото на Исус от Назарет за погребението му. Разпнатият умря по-бързо от обикновено.

Великата събота, Великден, наближаваше и затова хората побързаха да свалят разпънатите на кръста и да ги погребат. Това изискваше голяма смелост от Йосиф, който е таен ученик. Той се споменава за първи път в този пасаж от Евангелието. Той е член на Съвета, но не участва в неговите решения относно Исус.

Йосиф е подпомаган от друг високопоставен таен ученик, Никодим, който се споменава в нощен разговор с Исус в началото на Евангелието от Йоан. Те вземат тялото на Исус, увиват го в чисто платно и го покриват с благовонни билки от смирна и алое. Близо до мястото на разпъването имало нова гробница, където още никой не е бил погребан, и там било положено тялото на Исус. Това е било в събота.

Само жените, които са дошли със Спасителя от Галилея, последвали мястото, където е бил погребан. Нито един от дванадесетте ученици не са присъствали. Главните свещеници и старейшините на народа помолили Пилат учениците да не откраднат тялото на своя Господ и да обявят, че той е умрял. Голям камък е бил търкалян до вратата на гробницата и запечатан. Войници пазели гроба. Това се припомня по време на вечерната служба на Разпети петък.

Велика Събота е ден на чакане. В църквата на Велика събота се пее псалом 119 на утреня около Гроба Господен. Това е най-дългият псалом в Библията и се нарича словесната икона на Христос. След събота, рано сутринта в неделя, жените отиват на гроба, като вземат със себе си ароматни вещества, за да помажат Господа. Когато отиват на гроба, те не намират тялото на Господа, а само празен гроб. Във всяко евангелие се говори за тази неочаквана радост по-различен начин. Във всяка от тях се усеща объркване и радост. Това е свидетелство за тяхната автентичност. За реалността на възкресението говори и фактът, че жените намират празен гроб.
Свидетелствата на жените по онова време нямали правна сила: на жените не им се вярва като първи свидетели на възкресението. През Страстната седмица се следва пътя на страданието, който неизбежно ще ни отведе през последните земни дни на нашия Господ. Защо се месят козунаци на Великден?

Какво можете да правите на Велика Събота ?

По правило християните правят последни приготовления за Великден: боядисват и украсяват яйца, пекат козунаци и други ястия, ако не са имали време да го направят на Велики четвъртък. След това отиват в храма и освещават основните символи на предстоящия празник. Обичайно е да се раздава милостиня на нуждаещите се и да се оказва помощ на нуждаещите се. Важно е да вършите добри безкористни дела и да пречистите сърцето си от гняв и завист. За да направите това, най-добре е да поискате прошка от роднини и приятели. Преди големия празник можете да ядете само неварени растителни храни – постен хляб, сурови зеленчуци и плодове, сушени плодове, мед и ядки.

Какво не трябва да правите на Велика Събота ?

На Велика Събота е забранено да се занимавате с физически труд: чистене, пране, гладене, риболов и лов. Освен това е строго забранено да се забавлявате на този ден, така че също не се препоръчва да организирате сватби, годишнини и други празници. Великата събота се нарича Тиха, тъй като в този ден не можете да се забавлявате, трябва да се пазите и от кавги. На този ден ругатните се считат за грях, така че трябва да внимавате за езика си. Алкохолните напитки също са забранени. Не може да се мие.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *