БългарияТрадиции, празници и обичаи

Днес е Великден!

Днес е Великден!

Православният Великден 2023 година се пада на 16 април, неделя, докато Католическия Великден 2023 беше на 9 април.

Възкресение Христово е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи – Иисус Христос. В християнската религия на Великден се чества възкръсването на Иисус Христос. Това става третия ден, след като Христос е разпънат на кръста и после погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, които посетили гроба. По-късно Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а в последствие и на апостолите.

Кога се боядисват яйца ?
В България великденските яйца се боядисват само през двата дни – на Велики четвъртък или на Велика събота.

Великден – малко от историята
Великден, наричан още Пасха (арамейски, гръцки, латински) или Неделя на възкресението, е християнски, религиозен и културен празник празник, отбелязващ възкресението на Исус Христос от мъртвите, описано в Новия завет, като настъпил на третия ден от погребението му след разпъването му от римляните на Голгота. Това е кулминацията на Страданията на Исус, предшествани от Великия пост, 40-дневен период на пост, молитва и покаяние.

Християните, които празнуват Великден, обикновено наричат ​​седмицата преди Великден Страстната седмица, която в западното християнство започва на Цветница (отбелязваща влизането на Исус в Йерусалим) и съдържа дните на Великденския тридуум, включително Велики четвъртък, в чест на Великата и Тайната вечеря както и Разпети петък, в чест на разпятието и смъртта на Исус.

В източното християнство едни и същи дни и събития се отбелязват с имена на дни, всички започващи със „Свят“ или „Свят и Велик“, а самият Великден може да бъде наречен “Велика и свята Пасха”, “Великденска неделя”, “Пасха” или “Неделята на Пасха”. В западното християнство Великден или Великденският сезон започва на Великденската неделя и продължава седем седмици, завършвайки с настъпването на 50-ия ден, неделя Петдесетница. В източното християнство пасхалният сезон също завършва с Петдесетница, но отпразнуването на големия празник Пасха е на 39-ия ден, денят преди празника Възнесение Господне.

Великден и свързаните с него празници са подвижни празници, които не са на фиксирана дата. Датата му се изчислява въз основа на лунно-слънчев календар (слънчева година плюс лунна фаза), подобен на еврейския календар.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *