Традиции, празници и обичаиТрадиции

Кой и кога се чества Тодоровден през 2023 г. ?

Кой и кога се чества Тодоровден през 2023 г. ?

Тодоровден през 2023 година се пада на 4 март  (събота).
Празникът се празнува на първата събота от Великденските пости, която всяка година е на различна дата.
Празникът е известен и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Правилно е да се пише слято – Тодоровден, а не Тодоров ден.
Тодоровден е празник в почит на конете и на коневъдството. На този ден се организират кушии.

Какъв празник е Тодоровден ?
Тодоровден е народен и религиозен празник. В православния календар се отбелязват Тодоровден и се нарича Тодорова събота и с него се отбелязва мъченикът Теодор Тирон.

Жизнеописание
Теодор Тирон, наричан също Теодор Амасейски (по мястото на смъртта му), е християнски светец-воин, почитан като великомъченик.
Според житието на светеца Теодор бил римски войник в императорския полк в град Амасий (област Понт, Мала Азия).
По време на провежданата по заповед на император Юлиан Отстъпник кампания на принуждаване на християните да извършват езически жертвоприношения Теодор отказва да се подчини на заповедта на военачалника си да принесе жертва. Дават му няколко дни за размисъл. Вместо това подпалва езически храм, посветен на Кибела, за което е отведен на съд пред градоначалника. Заявява, че е християнин и затова е хвърлен в тъмница и обречен на гладна смърт. След известно време, установявайки, че Теодор все още е жив, градоначалникът отново му предлага да извърши жертвоприношение и да спаси живота си. След отказа му е подложен на жестоки мъчения, но остава верен на християнската вяра. Тогава градоначалникът го осъжда на смърт чрез изгаряне. Теодор се прекръства, сам се качва на кладата и умира като християнски мъченик.

В православния календар има още много светци с името Тодор и Теодор, които се отбелязват на други дати.

Кой има имен ден на Тодоровден ?
На Тодоровден имен ден имат хората с имена : Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Юлиян, Юлияна, Тея, Теа, Божидар, Божидара, Доротея.

кушии-на-тодоровден
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *