БелоземБългарияПловдивРаковски

Златни медали за белоземските фоклорни таланти

Златни медали за белоземските фоклорни таланти

Четири златни медала за прекрасните таланти на г-жа Стойка Запрянова в Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка” 2023 г.

Адмирации за тези деца, техният преподавател г-жа Запрянова и корепетитор Явор Куманов !

Кредити Пловдив

Какво представлява събора „Богородична стъпка” ?

Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка” се провежда с подкрепата на Общество за фолклор, РЕКИЦ „Читалища“ Стара Загора, ОФА „Загоре“. Тазгодишното издание бе на 26 и 27 август 2023 г. 

Място на провеждане : Старозагорски бани – национален културен, курортен и балнеолечебен туристически обект, намиращ се на 15 километра северозападно от гр. Стара Загора, в полите на Средна гора.

ЦЕЛИ:

Съхраняване на българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на вековната ни култура и бит. Популяризиране на природния феномен „Богородична стъпка” и богатото културно-историческо наследство в района на Старозагорските бани.

СТАРОЗАГОРСКИ БАНИ И МЕСТНОСТТА „БОГОРОДИЧНА СТЪПКА”

Старозагорските бани са разположени в западната част на живописната средногорска котловина. Средната надморска височина на курорта е 360 м., а ограждащите го хълмове, с височина от 600 до 800 м., са изцяло покрити с широколистни и иглолистни гори.

Още преди осем хиляди години тук, край топлия извор се заселват първите хора. Селището, което създават, просъществува с малки прекъсвания близо 2000 години.

През ХІІ в. пр.Хр. върху старата селищна могила отново възниква селище, разрушено и изоставено около VІІІ в.пр.н.е. При разкопките на селищната могила в центъра на днешния курорт са открити много каменни, кремъчни, костени и медни предмети, които засега са едни от най-добрите образци на праисторическото изкуство в нашите земи, а на 6 км югоизточно от него, в местността „Мечи кладенец” се намират най-старите медни рудници, открити до сега в Европа, датиращи от края на V хил.пр.Хр.

През 161-168 г. сл. Хр. главният жрец на новопостроения от римляните град Августа Траяна изгражда до топлия минерален извор голяма и красива баня, а до нея храм на Нимфите – богините на свещените лечебни води. Римските терми, разположени върху площ от 2500 кв. м. са използвани в продължение на хиляда години /от ІІ до ХІІ век/, след което били изоставени. През годините на османското владичество върху руините е построена нова баня, която, с известни промени, се използва и до днес и все още поразява със своите размери и архитектурен замисъл.

В околностите на Старозагорските бани /на един километър от центъра в северна посока/ се намира и красивият природен феномен, наречен „Богородична стъпка”. Легендата говори, че това място е използвано от хората за светилище и извършване на религиозни обреди отпреди хиляди години. Първи тук са правили своите жертвоприношения траките в почит на „Богинята майка”. След тях на това светилище са дошли римляните, славяните и българите – всеки със своите богове и ритуали. След приемане на християнството по тези земи, местността става свято място. Ражда се митът за „Богородична стъпка” заради изключително силното биоенергийно поле и причудливата вдлъбнатина горе на скалите, наподобяваща на следа от човешки крак, в която водата никога не пресъхва. Непосредствено до нея има изграден малък параклис, наречен „Рождество Богородично”.

Районът около „Богородична стъпка” е стара кариера за добив и обработка на различни материали, използвани в строителството на частни и обществени сгради в близкия античен град. На мястото сега има останки от недовършен саркофаг, вероятно предназначен за гробница на богат и знатен жител на Августа Траяна.

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *