Стряма

Заводът на АББ в Община Раковски върви към производство с нулеви емисии

Заводът на АББ в Община Раковски върви към производство с нулеви емисии

Фабриката за електрически компоненти на „АББ България“ в Раковски, се стреми към производство с нулеви емисии чрез намаляване на въглеродния двуокис с 1250 тона. За целта се прилагат редица мерки за енергийна оптимизация, като 100 процента измерване и контролиране на енергията, система за управление на сградата, инсталиране на термопомпи, подобрения на LED осветлението и инсталиране на точки за зареждане на електрически превозни средства.

Заводът намали потреблението на енергия от операциите си с 22 %, но също така увеличи приходите от производство, което подобри значително енергийната интензивност с 43 % в сравнение с 2019 г., съобщиха от компанията. Заводът с площ от 39 000 квадратни метра се състои от две производствени сгради и произвежда продукти с ниско и средно напрежение за центрове за данни, промишлени и производствени предприятия, критична инфраструктура и сгради.

Първата значителна стъпка беше модернизиране на цялото конвенционално осветление в двете производствени халета с енергоспестяващи LED осветителни тела, както и система за интелигентно управление на осветлението.

За да се намали потреблението на енергия от отопление, вентилация и климатизация и до 80 процента от емисиите на въглероден двуокис от използването на газ, миналата година във фабриката бяха инсталирани термопомпи заедно с централизирано управление и наблюдение за отопление и охлаждане, както и система за разпределение на течности.

За да изпълни ангажимента на АББ за електрификация на автопарка до 2030 г., клон Раковски започна преустройството на своя автопарк към електрически превозни средства. В клон Раковски бяха инсталирани 17 АС (променлив ток) и DC (прав ток) EV (оборудване за електрически превозни средства) зарядни точки, поддържащи EV зареждане за по-широката общност и за преминаващ трафик.

Какво е EV зареждане ?

В сравнение с конвенционалните превозни средства, задвижвани с бензин, електромобилите се захранват от електричество. Точно като мобилен телефон, електромобилите трябва да се зареждат, за да имат достатъчно енергия, за да продължат да работят. EV зареждането е процес на използване на оборудване за зареждане на EV за доставяне на електричество към батерията на автомобила. Станцията за зареждане на EV се включва в електрическата мрежа или слънчевата енергия, за да зарежда EV Техническият термин за зарядни станции за EV е оборудване за захранване на електрически превозни средства (съкратено от EVSE).
Водачите на електромобили могат да ги зареждат у дома, на обществено място или на работното място чрез зарядна станция. Режимите на зареждане са по-гъвкави от начина, по който превозните средства с гориво трябва да отидат до бензиностанцията, за да заредят гориво.

Как работи зареждането на EV ?

EV зарядно устройство изтегля електрически ток от мрежата и го доставя към електрическото превозно средство чрез конектор или щепсел. Електрическото превозно средство съхранява това електричество в голяма батерия, за да захрани електрическия си двигател. За да презаредите EV, конекторът на EV зарядното устройство се включва във входа на електрическата кола чрез кабел за зареждане.
Електрическите превозни средства могат да се зареждат както от зарядна станция за променлив ток, така и от станции за зареждане на постоянен ток, променливият ток ще се преобразува в постоянен ток от вградено зарядно устройство, след което подава постоянния ток към батерията на автомобила за съхранение.

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *