БелоземРаковски

В културната столица на Община Раковски предстои голямо Празнуване на Деня на самодееца

В културната столица на Община Раковски предстои голямо Празнуване на Деня на самодееца

В село Белозем се стягат за 1 март за да отбележат по подобаващ начин Деня на самодееца.

На 1 март се отбелязва Денят на самодееца и любителското художествено творчество. От 1976 година датира празникът на читалищните дейци, на творците и изпълнителите на любителско творчество. Особено в малките населени места читалищата и любителските състави имат изключително значение за развитие на културния и социален живот.
На този ден празнуват хората, които отдават време и сили и упорито работят за запазване на българските традиции, култура и дух. Българското читалище е вписано в ЮНЕСКО като единствена по рода си уникална институция, която няма аналог в световните културни практики. Още със самото си създаване през 1856 година, народното читалище се превръща в устойчива културна институция със специфична мисия за съхранение и развитие на традиционните ценности на нацията. Дълбоката взаимовръзка с миналото, с традициите, с образователния процес, културата и благотворителността е в основата на неговата обществена мисия.

Още през Възраждането читалището е било сърцето и душата на общността, мястото, където са се раждали новите културни ценности и първите творчески самодейни колективи. Днес тези храмове на националното са отворили вратите си за всеки талант и за всяко изкуство, създавано и разпространявано именно от самодейците – пазители на традициите и носители на непреходния български дух. Честит празник!

И до днес читалището не е изгубило своето призвание да бъде духовно огнище и храм на българщината.

Певци, танцьори, музиканти и артисти от цялата Община-Раковски се събират в селото на белия щъркел. Изпълнители от читалищата в Раковски, Шишманци, Чалъкови, Стряма, Момино и Болярино ще участват с отделни изпълнения. Събитието ще се проведе в едно от заведенията на селото от 19:30 часа.

„Всяко читалище ще поднесе изпълнение и ще се превърне в незабравимо тържество“, уточни кметицата Виолета Петрова. По думите й такова нещо се прави за първи, която е домакин.

Читалищата в Общината развиват много богата самодейност. Само в Белозем има гайдарски състав, женска певческа група, школа по китара и танцова школа „Тодорови“.

Неслучайно Белозем се слави като културната столица на община Раковски.

Заповядайте !

танцова школа "Тодорови"
танцова школа "Тодорови"
👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

One thought on “В културната столица на Община Раковски предстои голямо Празнуване на Деня на самодееца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *