Традиции, празници и обичаи

Баба Марта идва с Деня на самодееца – пазителят на българщината

Баба Марта идва с Деня на самодееца - пазителят на българщината

Отколешна традиция е на 1 март закичваме близките си с червено-белия символ на приближаващата пролет – мартеницата, но в същия този ден у нас отбелязваме и Деня на любителското художествено творчество, популярен като Ден на самодееца. На този ден празнуват хората, които отдават време и сили за запазване на българските традиции, култура и дух. Хората, призвани да възраждат и пазят паметта и духа български.

Не е случайно, че само два дни след вписването на мартеницата в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, българското читалище бе вписано като единствена по рода си уникална институция, която няма аналог в световните културни практики.

Още със самото си създаване през 1856 година, народното читалище се превръща в устойчива културна институция със специфична мисия за съхранение и развитие на традиционните ценности на нацията. Дълбоката взаимовръзка с миналото, с традициите, с образователния процес, културата и благотворителността е в основата на неговата обществена мисия. И до днес то не е изгубило своето призвание да бъде духовно огнище и храм на българщината.

Още през Възраждането читалището е било сърцето и душата на общността, мястото, където са се раждали новите културни ценности и първите творчески самодейни колективи. Днес тези храмове на националното са отворили вратите си за всеки талант и за всяко изкуство, създавано и разпространявано именно от самодейците – пазители на традициите и носители на непреходния български дух.

Човекът самодеец е талантлив и щедър човек. Още в ранна възраст е погален от бога, надарен с хубав глас, верен слух, чувство за ритъм и сценично присъствие. Той е със сърце на длан, готов да дарява радост и удоволствие на другите, отделяйки от свободното си време, лишавайки се от семейния уют, укоряван от близките и поощряван пак от тях. Човекът самодеец обича хората и живее за да пази и предава духа български.

Честит празник на всички самодейци!

В село Белозем предстои голямо празнуване със много изпълнителите от Община Раковски.

Прочетете повече тук.

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇
Мобилно приложение на Промени Раковски

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *