Раковски

С проект раковчани съхраняват местната идентичност и културно наследство

С проект раковчани съхраняват местната идентичност и културно наследство

Успешен проект за съхраняване на местната идентичност е реализиран в община Раковски. Той е изпълнен от сдружение „Клуб за креативно развитие“ по подмярка „Съхраняване и развитие на местните идентичности и валоризиране на местното културно наследство на територията на Местна инициативна група (МИГ) – Раковски“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.).

„Проектът ни имаше за цел да съхрани местната идентичност чрез възстановяване, опазване и анимиране на културното наследство, запазване на духовния и културния живот на местната общност“, това заяви за медията ни Мария Гиева – изпълнителен директор на „МИГ – Раковски“. И допълни, че една от дейностите по него е била свързана с изработването на авторска карта, която представя културно-историческото наследство на общината. „За изработването й бяха проведени проучвания и изготвени материали за документиране, изследване и съхраняване на елементи от нематериалното културно наследство. Картата е богато илюстрована дипляна, като целта е посредством илюстрации на улици, места за отдих и обществени обекти да се изгради интересна представа за местния католически регион. В нея по креативен начин са представени ключови забележителности от региона, като „Приказната гора“ и други емблематични места. Представен е и местният диалект на раковчани. Има карета, изписани на родния диалект, преведени на книжовен български език“, поясни Гиева.

Друга дейност по проекта ни бе свързана с издаването на книгата – „Културно-историческо наследство на община Раковски“. В нея е описан комунистическия режим, който е поставил граница за католическата църква в България, разясни Мария Гиева. И информира, че през 1952 г. срещу повече от 40 души, сред които висшето духовенство и свещеничество на католиците, е бил организиран съдебен процес по обвинение „участие в заговорническа католическа организация“. Този процес е завършил с 4 смъртни присъди, дълги години затвор за мнозина и пълна конфискация на имуществото на католическата църква. Акцентът е върху католицизма, който е характерен предимно за гр. Раковски.

„Книгата беше посветена на 50-годишнината от обявяването на Раковски за град и обособяването му като общински център. Досега в историята на града не е бил създаван подобен продукт. Засегнати са исторически сведения за родословието на селищата в общината и за развитието на католицизма. Това е начинът да не се прекъсва връзката между поколенията, да се припомнят важни събития, дати и личности от миналото. По този проект са събрани зрънца, които намират почва, за да покълнат и да представят религията ни. Целта е и оказване на благотворно въздействие на местната празнична обредност и да се остави писмена следа за нематериалното културно наследство на община Раковски“, заяви още изпълнителният директор на „МИГ – Раковски“ Мария Гиева.

Проектът на Сдружението е реализиран по многофондовата Стратегия за водено от общностите местно развитие на МИГ Раковски, която се изпълнява за периода 2014-2020 г. Тя е с обща стойност на повече от 3 млн. лева и се финансира от Програмата за развитие на селските райони, както и Оперативна програма развитие на човешките ресурси. Финансовата стойност на проекта, което е подкрепен със средства от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.) е в размер на 33 488 лв.

С проект раковчани съхраняват местната идентичност и културно наследство
👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *