Политически анализи

Регионалният министър: Борисов ме атакува, защото връщаме конкуренцията при пътните поръчки

Регионалният министър: Борисов ме атакува, защото връщаме конкуренцията при пътните поръчки

Всеки път, когато „Продължаваме промяната“ участва в изпълнителната власт, въпросът за обществените поръчки за пътно строителство и пътни ремонти се превръща във взривоопасна тема. Защо?

„Много години пътното строителство се е превърнало в политически бизнес, а не в обществено полезна дейност.“

Това заяви пред „Нова телевизия“ регионалният министър Андрей Цеков.

„Има сериозни индикации за нередности как са харчени парите за пътища. Ремонтите са възлагани на фирми без конкуренция или с минимална такава, а конкуренцията е гаранция, че парите на данъкоплатците се харчат целесъобразно“, добави той.

Според него единственият начин да се реши проблемът с тежкото наследство при пътните ремонти от миналото е да се върне конкуренцията и се даде шанс максимален брой фирми да се състезават по критерий най-ниска цена за дадена поръчка. По думите му където няма конкуренция, има корупция.

„Атаката, че съм се срещал с политици в Русия е породена от една неадекватна реакция на г-н Бойко Борисов. Това е персонална атака срещу мен, защото се опитахме да върнем конкуренцията при възлагането на пътните поръчки. Ние обявихме нови поръчки на критерии най-ниска цена, изключвайки човешкия фактор, за да няма хора, които по субективни причини да дават или отнемат точки в ползва на някои“

коментира регионалният министър изявлението на лидера на ГЕРБ преди дни, че Цеков е бил в Русия на среща с руския политик Александър Бабаков. Тази версия вече бе отречена от регионалното министерство пред „Дневник“.

По повод критиките на бившия министър Николай Нанков от ГЕРБ, Цеков посочи, че държавата няма да остане без зимно поддържане.

„Хвърлените обвинения по темата от депутата Николай Нанков са също част от организирана атака към мен. В атаката се включиха дори жълти медии, които замесиха и семейството ми. Това е организирана политическа кампания, която цели да прекрати условията за конкурентност в пътното строителство. Това е дезинформация, защото г-н Нанков казва, че сме спрели фирмите да работя. Истината е, че в последните 1.5 години нямаме договори за пътно поддържане. Имаме договори от служебното правителство само за зимно поддържане и аварийни ремонти на различни стойности за различните области“, коментира министър Цеков.

Той посочи, че за миналия зимен сезон по тези договори са платени 140 млн. лв. за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа. Даде пример с Варна и София, за които са отделени съответно 11 и около 30 милиона лева. Цеков разказа, че след миналата зима по тези договори, но в разрез с тях Агенция „Пътна инфраструктура“ е кърпила дупки, а тази практика сега е спряна. В няколко области все още има наличен ресурс за снегопочистване, а в други бюджетът е изчерпан.

„Още през август сме обявили нови поръчки за избор на фирми за пътно поддържане. За съжаление тези поръчки се обжалват съгласувано от фирмите в пътния сектор. Смятам, че има политически мотив, защото не е в интерес на бизнеса. Не искам да се ангажирам с това, от коя партия идва това“, каза още министър Цеков.

Източник: dnevnik.bg

Онлайн курсове по английски език за деца
👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *