БелоземБоляриноБългарияМомино селоРаковскиСтрямаТрадицииТрадиции, празници и обичаиЧалъковиШишманци

Великден е ! Честит празник на християните от католически обряд !

Великден е ! Честит празник на християните от католически обряд !

Католическият Великден през 2023 година се празнува на 9 април.
В страни като Германия, Франция, Великобритания, Испания и др., където голяма част от населението са католици, хората имат четири дни почивка – от 7 април, Разпети петък, до 10 април, Светли понеделник включително. Празникът маркира края на Великденските пости (Lent), които започват на Пепелява сряда (Ash Wednesday), през 2023 година на 22 февруари.

Бъдещи дати на Католическите Великденски пости и Великден

В следващите години, Католическият Великден и Великденските пости ще се празнуват по следния начин:
2024 година: Великденски пости – 14 февруари; Католически Великден – 31 март.
2025 година: Великденски пости – 5 март; Католически Великден – 20 април.
2026 година: Великденски пости – 26 февруари; Католически Великден – 5 април.

Светски традиции, свързани с Католическия Великден

В много католически страни се практикува боядисването и украсяването на яйца, които после се използват в различни игри и забавления. Ловът на яйца (Egg Hunt) е една от най-известните традиции, при която децата трябва да открият скритите яйца. Други популярни игри включват размяната на яйца, надбягване с яйца, балансиране на яйца в лъжица и т.н. Шоколадовите яйца са изключително обичани от мнозина. Великденският заек е още един популярен символ на Католическия Великден и се използва в множество различни форми при празненствата. Заекът е свързан с обновление и нов живот, което е в съответствие със същността на Великденския празник. Кулинарни традиции на Католическия Великден В католическите страни има и разнообразни кулинарни традиции, свързани с Великден. Включително, но не само: Великденски козунак – сладкарски изделия, които се приготвят и консумират по време на Великденските празници. Агнешко – традиционното агнешко месо се приготвя по различни начини в различните католически страни. Пинса – италиански десерт, приготвен с брашно, захар, яйца и масло, печен върху каменна дъска.

Заключение

Католическият Великден е важен празник за много хора по света, и се празнува с различни традиции и обичаи. През 2023 година, Католическият Великден се пада на 9 април, а Великденските пости започват на 22 февруари. В бъдеще, датите на Католическия Великден и Великденските пости ще продължават да се променят в зависимост от лунния календар.

В България най – големите католически общности са в Раковски, Павликени и други католически общности.

Честит празник на всички !

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *