Момино селоМомино

Одобрено е да се изгради кариера за добив на строителни материали в Момино село

Одобрено е да се изгради кариера за добив на строителни материали в Момино село

Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Пловдив обяви своето решение за одобрение на инвестиционното предложение за изграждане на кариера за добив на строителни материали в землището на Момино село, община Раковски. Този проект, възложен на „Адванс“ ООД, предвижда експлоатацията на пясък и баластра на концесионна площ от 218 декара.

Разработването на инвестиционното предложение започна през 2018 година, като процедурата включва детайлно разглеждане и многократно връщане на доклада по Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ към възложителя. Решението е взето след продължителни дискусии на заседание на Екологичния експертен съвет към РИОСВ–Пловдив, проведено на 27 февруари 2024 година, където докладът по ОВОС бе одобрен с мнозинство.

Одобрението включва редица условия и мерки, които целят да минимизират негативните въздействия на кариерата върху околната среда. Тези мерки обхващат аспекти като транспортната схема за движение на камионите, рекултивацията на засегнатите земи, водовземането на подземни води и добива над статичното водно ниво, както и мерки за минимизиране на запрашаването и шума при експлоатацията на кариерата.

Следващите стъпки в разработването и реализацията на проекта ще бъдат внимателно наблюдавани, за да се гарантира, че се спазват всички условия и мерки за минимизиране на екологичното въздействие. Успешното изпълнение на тези мерки ще допринесе за устойчивото развитие на региона и ще подсигури здравословна среда за бъдещите поколения.

Решението на РИОСВ-Пловдив може да се прочете от ТУК.

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇
Мобилно приложение на Промени Раковски

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

2 thoughts on “Одобрено е да се изгради кариера за добив на строителни материали в Момино село

  • Милко Самуилов Пендов

    Родом съм от Раковски но живея в северна българия гр, Угърчин Интересува ме положението в Раковски и желая да бъда осведомяван за важните събития и промени в Раковски Ако е възможно да се запиша за бюлетина, ще се радвам

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *