АрхивиРаковски

ЕНЦИКЛОПЕДИЯ за град Раковски

ЕНЦИКЛОПЕДИЯ за град Раковски

„Малка енциклопедия град Раковски“ (издание – 2024 г., чернова – 1.3.2024 г.), съставена от Иван Плачков с помощта на жителите на град Раковски.

Енциклопедията е предназначена за хората от град Раковски, но може да е полезна и за справки от други категории ползватели. Информацията е събирана между 2016 и 2024 година.

Как се стигна до тук?

През септември 2016 г. бях сред приятели и познати на събиране на десетина семейства от българската общност в Отава. Някои от познатите не знаеха, че съм от град Раковски. В един момент бяха намесени българските католици и тяхното свещеничество. Смути ме фактът, че познатите ми не считаха католическите свещеници за патриоти. Тогава започнах да им разказвам за отец проф. Георги Елдъров и за неговия архив „Абагар“ в Рим. Имах честта в началото на 1990-те лично да говоря с професора два-три пъти и от него да науча за архива, за създаването му и за плановете да се пренесе в България. Един от познатите ми ме помоли да му изпратя повече информация за професора и архива му.
На другия ден исках да намеря информация за професора и архива в Уикипедия и да изпратя връзките към тях по електронната поща. Самият аз се учудих, че Уикипедия не знаеше нищо по въпроса. Тогава започнах да търся в Интернет и от различни места събрах информация за архива „Абагар“. Написах няколко параграфа и ги изпратих. След няколко дни ми хрумна идеята да обогатя материала и да се опитам да го публикувам в Уикипедия. Запознах се с условията да се публикува там и го направих. От материалите, които вече бях събрал, направих и статия за самия професор.
В онзи момент нямах никакво намерение да продължавам да пиша, когато един от редакторите в Уикипедия ме помоли и окуражи да продължа. Моят дядо е учил в Католическата семинария в Пловдив, а баба ми във Френския католически колеж в Бургас. Реших. че в тяхна чест трябва да напиша статии за тези учебни заведения. След това за вуйчото на майка ми – отец Иван Гаджов – отецът-беглец. Събирайки информация по тези теми, аз започнах да трупам материали за други духовници, за храмове, за религиозни книги и т.н. В един момент смених работата си и бях спрял с моите любителски занимания по тази тема.
Имах операция на коляното и за около 18 месеца не бях мобилен. Този период се оказа решаващ. Лятото преди това ни гостуваха родителите на съпругата ми и ми бяха донесли много книги за историята на България и в частност за град Раковски. Така се започна и до есента на 2019 г. създадох над 500 статии за Католицизма в България, за много хора и институции от град Раковски. Доста от събраната от мене информация не може да се публикуван в Уикипедия. заради невъзможността да удовлетвори критерия за значимост.
Тогава реших. че трябва събраната информация – публикувана и непубликувана – да се популяризира сред раковчани, които от друга стана биха могли да помогнат да се запълнят периодите, за които нямаше източници. На 9 февруари 2020 г. когато пандемията чукаше на вратата ни. аз създадох Фейсбук групата „История и настояще на град Раковски и общината“, където започнах редовно да публикувам материалите, които намирах.
Много от моите фейсбук приятели от Раковски ме окуражаваха да напиша история на града. Аз намирам, че това не е „лъжица за моята уста“. Писането на история не е лесна работа. Това не е работа за любители. От друга страна започнах да се замислям какво ше стане с информацията, която събрах и не мога да сложа на Уикипедия. През есента на 2023 г. връщайки се от ваканция в самолета в едно от списанията видях обзорна статия, в която в енциклопедичен формат даваха информация за историята на авиокомпания, елементи на самолетите и услугите им. Така се зароди идеята да използвам този формат и да се опитам да събера разнородната информация, която имам, на едно място. Потърсих и намерих препоръки как се организира енциклопедия и реших да ги следвам.

От Автора

ЕНЦИКЛОПЕДИЯ за град Раковски
корица на книгата
👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Добавете тук текста на заглавието

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *