Традиции, празници и обичаиТрадиции

На 11 май Българската православна църква почита паметта на Светите братя Кирил и Методий

На 11 май Българската православна църква почита паметта на Светите братя Кирил и Методий

КИРИЛ И МЕТОДИЙ – ПОКРОВИТЕЛИТЕ НА ЕВРОПА

Значението на делото на Кирил и Методий слага своя отпечатък върху развитието на цялата европейска цивилизация. Създаването на славянската азбука е едно от най-забележителните събития в историята на човешката култура. Малко са оригиналните писмени системи от Средновековието, като кирилицата, които достигат живи до нашето време.

В знак на признателност към тяхното велико дело, през 1980 г. папа Йоан Павел II, обявява двамата Солунски братя за покровители на Европа. Те са считани за първоучители на славянските народи, равноапостоли и са канонизирани като светци.

По-късно ученикът на Кирил и Методий, Климент Охридски създава азбуката – кирилица. Тя е кръстена на Константин-Кирил Философ. Кирилицата се оказва по-практична азбука и постепенно измества глаголицата. На нея днес разговарят и пишат повече от 300 милиона славяни.

Възникването на славянската писменост бележи огромна промяна не само в историческия живот на славяните, но и на цялата европейска цивилизация. Създаденият от Кирил и Методий език не се употребява само за църковни нужди. Той служел на българския народ в неговото развитие и стои в основата на средновековната ни култура. Така българите записват епохални постижения в своята духовна култура, която вдъхновява развитието на почти цяла Източна Европа.

Кирил и Методий са едни от най-забележителните личности на европейското Средновековие и се явяват свързващото звено между славянските народи, Византия и Запада. Създаването на нова азбука, пригодена за славянската реч, и възникването на нова, славянска книжнина с помощта на тази азбука предизвиква истинска културна революция в живота на тогавашния християнски свят.

Кирило-Методиевото дело разрушава концепцията за трите свещени езика – иврит, гръцки и латински, която е пречка за културното развитие на останалите европейски народи. Без създадените от двамата солунски първоучители букви, съдбата на милиони славяни по света би била съвсем друга и нямаше да има днес духовен мост между тях. Благодарение на буквите словото ни оцелява.

Днес Католическата църква чества общото им възпоменание на 14-ти февруари, но в миналото са чествани и поотделно и заедно и на други дати – Православната църква чества Св. Кирил на 14-ти февруари, докато Св. Методий се почита на 6-ти април. Двамата светци се честват заедно и на 11-ти май. В България 11-ти май се чества като църковен празник на двамата свети братя, докато 24-ти май се отбелязва като ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

На 11 май имен ден празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇
Мобилно приложение на Промени Раковски

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *