Раковски

До всички верни на Софийско-Пловдивски дионез

Местни избори 2023
До всички верни на Софийско-Пловдивски дионез

Скъпи братя и сестри !

С голяма радост ви каня на 22 октомври 2023 г. в храм „Св. Архангел Михаил“ в гр. Раковски – Секирово, от 15.00 часа, на първата публична сесия от беатификационния процес на мъчениците: епископ Иван Романов, отец Фортунат Бакалски и отец Флавиан Манкин. На този ден след „веспри“ – вечерната молитвата на християните от така наречения бревиар (часослов), с декрет ще бъдат назначени от мен духовници, които ще поемат отговорността за разследването и провеждането на това църковно дело. Съгласно указанията на инструкцията „Sanctorum Mater“ на Ведомство за канонизация на светците при Светия Престол, както и от избран по-рано от мен постулатор Carlo Calloni OFM Cap, на 22 октомври 2023 г. ще бъдат назначени:

  • епископски делегат за тази кауза,
  • покровител на справедливостта,
  • нотариус,
  • членовете на историческата комисия,
  • членовете на богословската комисия.

Изпълняващите горепосочените длъжности, след положена клетва, ще получат събраните документи и сведения за живота и мъченическата смърт от отец Ярослав Бабик, енорийски свещеник в София, който от три години е натоварен от мен и от настоятелите на Капуцинския орден със събирането на всички исторически материали, които засягат личността на Божиите слуги. По време на този ден и тази сесия ние всички ще имаме възможност да си припомним или да се запознаем с личностите на нашите мъченици. На по-младото поколение препоръчвам издадената преди 24 години кратка книга „Нови мъченици за вярата от Софийско-Пловдивски диоцез“, засягаща тази тема.

В неделя, 22 октомври, ще честваме, възпоминавайки свети папа Йоан Павел II-ри, и едновременно празнувайки „Световния ден на мисиите“. Нека този ден на мисиите се превърне в едно по-голямо осъзнаване на всички кръстени за подпомагане на ценностите, в които вярваме, чрез духовни жертви и парични подеяния за мисионерите. Паричните средства, събрани от дискуса на този ден, се предават на епископа на епархията.

Всеки един от Вас призовавам за усърдна молитва за мисионерското дело на Църквата, както и за успешното завършване на беатификационния процес на нашите мъченици. Допълнително, ако някой от Вас разполага с информации и сведения, свързвани с живота и смъртта на Божиите слуги: епископ Иван Романов, отец Фортунат Бакалски и отец Флавиан Манкин, нека незабавно да се обърне към отец Ярослав Бабик, енорийски свещеник в София, за споделяне и предаване на тази информация. Това е наше общо дело и наша отговорност.

С благословение,
+ Епископ Георги Йовчев
Софийско-Пловдивски

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *