Традиции, празници и обичаиБългарияТрадиции

Честваме Деня на Независимостта на България

Честваме Деня на Независимостта на България

Днес, 22 септември 2023 г., празнуваме историческият момент, в който Страната ни официално е провъзгласена за самостоятелна държава, НО именно днес ни се иска да си пожелаем НЕЗАВИСИМОСТ – национална, лична, професионална, икономическа……..
Независимостта не е просто ден, не е просто празник – тя е състояние!!!

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява Независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава, начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

 

Манифест към Българския народ
Манифест към Българския народ

Повечето страни в света отбелязват своя Ден на независимостта като национален празник. За първи път след падането на комунизма с указ на президента Петър Стоянов 22 септември бе обявен за официален празник на България.

Независимостта на България след Съединението през 1885 година е един от най-българските актове – решението е взето в тежка политическа ситуация. Тогавашното правителство и тогавашният български държавен глава обявяват българската независимост, а това е един от най-хубавите, най-светлите празници и една от най-важните дати в българската история. Тази дата заслужава по-голямо уважение, по-солидно тълкуване, заслужава по-голям авторитет.

Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България
Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България

Честит празник, българи !
Пожелаваме на всички българи НЕЗАВИСИМОСТ !!!

От екипа на „Промени Раковски“

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *