Традиции, празници и обичаиБългарияТрадиции

Архангеловден е и професионален празник на българската полиция

Архангеловден е и професионален празник на българската полиция

Християните, днес на 8-ми ноември почитат светите ангели и техния водач – св. Архангел Михаил, който стои до Божия престол и чието име означава „Кой е като Бога“.

Според вярата ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците. „Книгата на пророк Исая“ разказва, че един от първите ангели – Денница, се възгордял и с падането си увлякъл много други безплътни сили – така се е появило злото. Ангелите обаче останали верни на Господа. Пръв измежду тях е Архангел Михаил, когото Библията описва като „водач на войнството Господне“ и главен борец срещу дявола и беззаконията на хората.

„И стана война на небето: Михаил и Ангелите му воюваха със змея, а змеят и ангелите му воюваха против тях, но не устояха, и за тях се не намери вече място на небето. И биде свален големият змей, древният змей, наричан дявол и сатана, който мами цялата вселена – свален на земята, а заедно с него бидоха свалени и ангелите му.“ („Откровение на св. Йоан Богослов“ 12:7 – 12:9)

Архангеловден е и професионален празник на българската полиция

Архангел Михаил символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта и е почитан като защитник на вярата и борец срещу ересите и всяко зло. Затова и често по иконите е изобразяван с огнен меч в ръката или с копие, поразяващо дявола.

На 8 ноември църквата чества Събор на св. архангел Михаил. Празникът е един от най-почитаните и в народния календар – според вярванията Архангел Михаил е един от братята светци юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. По тази причина той е възприеман като ангел на смъртта, а във фолклора е популярен като „душовадник“ или „вадидушник“.

С него е свързана и една от трите големи Задушници през годината (в съботата преди Архангеловден). Тя е посветена на загиналите воини и затова често е наричана „мъжка“.

Имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка.

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ПРАЗНУВАЩИ ДНЕС НА АРХАНГЕЛОВДЕН!
ДА НОСИ ИМЕТО ТИ БЛАГОДАТ НЕБЕСНА, ИЗРИЧАНО ДА БЪДЕ С ЛЮБОВ, ДА ВДИГА ВСЯКАКВИ ЗАВЕСИ СЛЕД ВСЕКИ ТВОЙ СЪРДЕЧЕН ЗОВ.
БЛАГОЧЕСТИВИ И СВЕТЛИ ДА СА МИСЛИТЕ ТИ, КРАСИВИ И БОГОУГОДНИ ДА СА ДЕЛАТА ТИ!
ЗДРАВЕ И ДЪЛЪГ ЖИВОТ! ЛЮБОВ И МНОГО ЩАСТИЕ!
СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ ДА ТЕ ПАЗИ И ЗАКРИЛЯ!

АМИН!

8-ми ноември – е и професионален празник на българската полиция!

Архангеловден е и професионален празник на българската полиция
👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *