Традиции, празници и обичаиТрадиции

14.10.2023 – Петковден!

Местни избори 2023
14.10.2023 - Петковден!

На 14 октомври, Църквата почита Света Параскева /Света Петка Търновска/. В гръцкия език името Параскева, означава петък. Това е денят на кръстната смърт на Спасителя.

Честит Петковден!
Бъдете здрави и благословени! Радвайте се на прекрасните неща в ежедневието и бъдете над лицемерието, злобата и завистта!
Нека Св. Петка бди над нас, да закриля семействата и домовете ни!

История
Родена е в Епиват /земите на днешна Тракия/ между Силиврий и Цариград, с родители от български произход, в семейство на заможни родители. Още от малка Света Параскева раздавала одеждите си на бедните. След смъртта на родителите си, тя раздала имуществото им на нуждаещите се и се заселила в Ираклийско предградие при усамотения храм „Покров Богородичен“. След пет години, отишла да се преклони пред гроба Господен в Палестина, посетила и други свети места и се заселила в Йордан. Малко преди смъртта си, достигнала вече старост, се завърнала в родния си град Епиват. Две години след това предала на Бога душата си.

Иконата на Света Петка изобразява млада хубава жена в монахински или царски одежди, с кръст в лявата ръка, а дясната поставена на гърдите. Обикновено иконата е в цял ръст, понякога до нея се изобразяват и св. Неделя или св. Анастасия Търновска. Едно от най-известните жития за нея написва Св. Патриарх Евтимий Търновски.

Света Петка, освен в България, е почитана в много Балкански страни. След дълги монашески подвизи в светите земи на Цариград и Палестина, земният й път завършва в родния й град Епиват.

Тленните й мощи извършват много чудеса в посмъртните й скитания. През 1238 година, мощите й биват донесени във Велико Търново по нареждане на Цар Иван Асен. През 1393 когато столицата пада под османско робство, мощите биват занесени във Видин, но 6 години по-късно, когато и той пада по османска власт, те заминават за Белград, Сърбия. Когато турският султан Сюлейман Великолепни достига и тези земи, тленните останки на светицата биват пренесени в 1521 г в Цариград.

През 1641 мощите отпътуват за Яш, Румъния, в църквата „Св. Три светители“. По-късно избухва пожар и останалите невредими кости биват пренесени в новата митрополитска катедрала в Яш, където пребивават и до днес.

Днес, нека да почерпят – Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Петкана, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана, Кева.

Екипът на „Промени Раковски“ честити на имениците!

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *