Политически анализи

Защо отново отиваме на избори ?

Защо отново отиваме на избори ?

Струваха ли си тези 10 месеца? Какво предстои?

Това са само част от въпросите, които ни задаватe при срещите ни в страната – нерядко с тон на критика и разочарование. Чуваме ви!
Ще продължим разговорите и през следващите дни и седмици, в търсене на най-доброто решение за България след изборите.
А междувременно тук обобщавам фактите по темите, които обсъждаме на живо и по които често задавате допълнителни въпроси.

Кой ни изпрати на избори и защо?

Краткият отговор е – Борисов, под натиска на Пеевски, който непрекъснато се опитваше да се вклини във властта. Започнахме реформите, но двамата не пожелаха те да бъдат доведени докрай – може би защото това би позволило реални разследвания, истински контрол и ефективни присъди за престъпна дейност.
Считам, че Пеевски е най-заинтересован от новите избори, защото се надява да увеличи изборните резултати на ДПС и заедно с ГЕРБ да имат мнозинство в следващия парламент. А в хода на изборите да смени много от депутатите с лоялни нему хора – не само в ДПС, но и в ГЕРБ, където вече има много силно влияние, както установихме през последните месеци.
Всичко около съставянето на кабинета и пропадналите преговори за ротацията: https://promeni.bg/pravitelstvoto-denkov-i-rotacziyata-nevazmozhniyat-politicheski-balans/

Струваха ли си последните 10 месеца?

Едно управление има смисъл, ако постига полезни резултати. За първи път успяхме да накарахме ГЕРБ и ДПС да работят по нашата програма – с планираните реформи в полза на хората и на бизнеса. Да, очаквахме всеки ден да е битка и всеки успех да е труден. До голяма степен знаехме с какво се захващаме – и че може кабинетът да не издържи до края. Но не се отказвахме, защото разочарованието ви от подкрепата на ГЕРБ и ДПС беше знак, че сте стигнали предела на търпимостта към латиноамериканския, олигархичен модел на управление.
В същото време бяхме наясно, че нищо няма да се промени, ако критикуваме този модел отстрани. Промяната не може да се случи само с призиви, декларации и протести. Тя идва от сърцето на институциите, с промяната в законите, с хората, които работят отвътре, стъпка по стъпка, чрез инструментите на властта – и по-бавно, отколкото ни се иска.

Какво предстои?

България отново е на кръстопът и трябва да избира измежду два пътя:
1. На реформите за по-добро европейско бъдеще с повишени доходи, по-малко неравенство и подходящи условия за развитие на личната инициатива и бизнеса.
2. Назад към мрачните практики с институциите „бухалки“ за рекет върху бизнеса, регионалните власти и гражданите, застанали на нечий път. Без правосъдие и с продължаващо усещане за несигурност, в името на забогатяването на няколко олигарси, за сметка на всички останали българи.

Олигархията ще мобилизира целия си ресурс, за да се върне отново на власт и да отмъсти за „загубите си“ през последните 3 години, в които не можеше да управлява пряко чрез ГЕРБ и ДПС. Отмъщението и желанието за спечелване на служебна победа на изборите личи в светкавичните координирани действия по смени на хора на ключови позиции и скалъпените обвинения към политически опоненти.

ПП-ДБ ще работим заедно за резултати, които да ни позволят да продължим реформите. Това ще бъде основният залог в предстоящите национални и европейски избори. А от вашата подкрепа зависи в коя България ще живеем.

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇
Мобилно приложение на Промени Раковски

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *