БелоземПловдивРаковски

XVI Фестивал на Белия щъркел, с. Белозем

XVI Фестивал на Белия щъркел, с. Белозем - 13 май 2023 г.

За шестнадесети пореден път НЧ „Просвета 1909 г.“, Кметство с. Белозем, Община Раковски, ОУ „Гео Милев“ и СНЦ „Зелени Балкани“ ще са домакини на фестивала на Белия щъркел. Мероприятието ще бъде официално открито на 13 май /събота/ от 10 ч. в парка на Белия щъркел, с. Белозем, община Раковски. И отново ще бъде под патронажа на МОСВ.

Селото е разположено на 30 км от Пловдив по Автомагистрала „Тракия”, в посока Бургас и на 1 км от самата магистрала. Има удобен автобусен и жп транспорт.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската федерация „ЕВРОНАТУР“ обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. През 2012 г. с. Белозем имаше честта да бъде и домакин на международна среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се провеждат и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.
По време на тазгодишния фестивал всеки ще има възможност да се наслади на изпълненията на многобройните участници във фестивала, да посети щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да научи как се създава ферма за калифорнийски червеи и биоградинка за билки в двора на училището, да надникне в дневника на децата за 20-те щъркелови семейства, избрали за свой дом покрива на училището, да види етнографската сбирка и Информационен център на Белия щъркел, да си направи снимка за спомен с „белоземско щъркелово семейство“, да се потопи в атмосферата на Влажна зона „Кисимови дупки“.

Не на последно място имате възможност да се включите и в Международен ученически конкурс „Животът на един щъркел“, организиран от Детско онлайн списание „Щъркел“, ОУ „Гео Милев“, Католическа църква „Свети Франциск от Асизи“, Кметство – с. Белозем, НЧ „Просвета 1909 г.“, с партньорството на Федерация „Зелени Балкани“.
Повече за конкурса можете да научите от тук.
Фестивалът вече е традиция, утвърждаваща Белозем като своеобразна туристическа дестинация.

ХVI фестивал на Белия щъркел в Белозем се организира от Народно Читалище „Просвета 1909 г.“, Община-Раковски, Кметство – с. Белозем, СНЦ „Зелени Балкани“ и ОУ „Гео Милев“ – с. Белозем.
Под патронажа на Министертвото на околната среда и водите.

За повече информация може да следите събитието във facebook или на сайта на www.greenbalkans.org

Източник: greenbalkans.org

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *