БелоземБългарияПловдив

Важно съобщение за пчеларите

Важно съобщение за пчеларите

Във връзка с новия начин за уведомяване на пчеларите за предстоящи третирания с препарати за растителна защита на земеделските култури чрез създадената електронна платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД), поддържана от БАБХ, Ви напомняме, че сте длъжни да оповестявате в платформата всяка употреба на продукти за растителна защита, с цел уведомяване на регистрираните в района пчелари. Съгласно Наредба 13 от 26.08.2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, всяко третиране с продукти за растителна защита се регистрира в електронната платформа ЕПОРД. Регистрацията и достъпа до ЕПОРД са безплатни за нейните потребители. За целта е нужно лицата да имат единствено валидна електронна поща.

Impasto пицария и пекарна с. Белозем

Какво е ЕПОРД ?

ЕПОРД (Електронна платформа за оповестяване на растителнозащитни дейности) представлява уеб базирано ГИС приложение, в което след регистрация, земеделски стопани, обработващи земя (фермери) и пчелари, могат да въвеждат и получават информация за планираните мероприятия, свързани с третиране с продукти за растителна защита.
Чрез възможности за пространствено определяне на зоните на третиране, системата автоматично генерира и изпраща уведомления до пчеларите по електронна поща, както и СМС уведомления, за предстоящо третиране. Уведомленията се изпращат до регистрираните потребители, които са маркирали наличието на пчелин, който попада в рамките на предварително дефиниран радиус от 3 км около третираните площи. В системата се запазва информация за планираните мероприятия и продукти за растителна защита, която да е достъпна на последващ етап. Изборът на площи за третиране се извършва въз основа на слой площи, допустими за подпомагане (ПДП) от Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП).

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *