Традиции, празници и обичаи

ТЪРЖЕСТВО-ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ВСИЧКИ ПОКОЙНИ ВЕРНИ

ТЪРЖЕСТВО-ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ВСИЧКИ ПОКОЙНИ ВЕРНИ

2 НОЕМВРИ

С Възпоменанието на всички Покойни верни, Светата Майка Църква се застъпва пред Бог за душите на всички, които са ни предшествали във вярата и заспаха с надежда за възкресение и за всички онези, чиято вяра, от началото на света, познава едивствено Бог, защото пречистени от всяко петно на греха, влезли в общението на небесния живот, да могат да се радват на вечното блаженство.
Литургичното възпоменание на всички починали верни, се заражда през IX век в монашеска среда. Честването на този ден е установено, за да помогне за изкуплението на душите на праведниците, които са все още в Чистилището. Този обичай постепенно става всеобщ и Църквата го утвърждава и включва в своя литургичен календар на 2-ри ноември. Това е християнски дълг към всички души, но особено към тези, които нямат никой, който да ги споменава. Християнската надежда намира своята основа в Библията, в непобедимата Божия доброта и в Божието милосърдие, затова вярващите се молят за своите починали близки и се доверяват на тяхното застъпничество и се надяват да се присъединят към тях в небето, за да бъдат присъединени към избраните за прослава на Божията слава.

„Защото ако вярваме, че Исус умря и възкръсна, то и починалите в Исус Бог ще приведе с Него.“ (1 Сол. 4:14) и „Както в Адам всички умират, тъй и в Христа всички ще оживеят.“ (1 Кор 15:22) казва Свети Апостол Павел.

Когато си спомняме за нашите починали близки, небето и земята се срещат в прегръдка, за да подновят вечния завет на любовта, който ни е обединил в живота и който ще намери своята пълнота и истина при срещата ни с Господ. „Тези, които обичаме и сме загубили, вече не са там, където са били, но са винаги там, където сме ние“ казва Свети Августин.

ТЪРЖЕСТВО-ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ВСИЧКИ ПОКОЙНИ ВЕРНИ
👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *