Политически анализиБългария

Проблема с хартиената бюлетина не е в бюлетината

Съпротивата срещу хартиените бюлетини може да изглежда истерична, само че наистина има проблем и той не е просто в бюлетината.

С този тип бюлетина бяха постигнати половин милион невалидни гласове. Не защото хората са прости и не могат да попълнят правилно бюлетината, а защото пъргави изборджии ги превръщаха в невалидни. Достатъчно е да драснеш още една чавка на някоя правилно попълнена бюлетина и тя става невалидна. Има едно видео в Ютюб как герберският активист в Пловдив, (после и кмет – Тотев) инструктира предизборно, че са им нужни повече невалидни гласове. В цивилизована държава след това видео щеше да е в затвора.
Тук прокуратурата се прави на сляпа и глуха.

Членове на секционни комисии се договарят, драскат по бюлетини, пренаписват протоколи, нагласят резултати, за да си поделят нужните гласове ГЕРБ и ДПС. Резултатите от секции в ромските махали го доказват – след въвеждането на машините, подадените гласове за ГЕРБ и ДПС рязко спадат.
Някъде са три-четирикратно по-малко.

Освен манипулации при броене и в комисии, купуването на гласове е отделна стройно изработена система с хартиените бюлетини. С машините още не са я измислили. Затова и рязко спада избирателната активност в ромските махали.
Затова е целият зор да върнат бюлетините. ГЕРБ и ДПС нагло хвърлят съмнения върху машините, че уж някой ги манипулирал в полза на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, а всъщност нагло искат да си върнат отработената система за купуване на гласове и нагласяне на резултати.

На графиката: резултатите в с. Буковлък, Плевенско, бедно село със значително ромско население, при смесеното гласуване през април 2021 и при машинно гласуване през юли 2021 г. Подкрепата за ГЕРБ и ДПС се срива с над 90%.

Такива сривове в подкрепата за тези две партии се наблюдават на много места, включително в бедните квартали в София и Пловдив.

Автор: Иван Бакалов, журналист Ivan Bakalov

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *