България

Преместихме стрелките на часовника с 1 час напред

Преместихме стрелките на часовника с 1 час напред

На 31.03.2024 година /неделя/ преминахме към лятното часово време. Часовниците се реалокират с 1 час напред, съобщават от Българския институт по метрология. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час напред. Това стана в 03:00 часа, а стрелките трябва да показват 04:00 часа.

Промяната на времето е в изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 19 януари 2001 г. Преди години ЕС започна инициатива, с която да се вземе решение дали смяната на часовото време да се прекрати или да продължи. Повечето страни смятаха, че местенето на стрелките трябва да спре.

Лятното часово време е система, въведена за икономисване на разноски за осветяване, посредством увеличение на потреблението на дневна светлина. При нея формалното време се измества нормално с един час по-напред от астрономическото време, като остава по този начин за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадение на часовете от светлата част на денонощието и дейните часове за работа и учебно заведение.

Идеята за лятно часово време за пръв път се вкарва на процедура от немското държавно управление по време на Първата международна война в интервала 30 април – 1 октомври 1916 година. Скоро по-късно Англия последват образеца, като първоначално вкарва лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 година

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Преместихме стрелките на часовника с 1 час напред
👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *