Политически анализиБългария

Посланията след санкциите по закона „Магнитски“

Посланията след санкциите по закона "Магнитски"
От доста време пиша, че търпението на Запада с особеностите на борисово-пеевския модел на олигархичен капитализъм се изчерпа. В условията на война, просто няма място за търпимост към модели с руска свързаност.
 
Новите добавени лица към акта Магнитски са само началото.
Неизбежно ще се отрази на изборите, макар и с не много, защото се предполага, че ГЕРБ ще се опитат да компенисират загубата на гласове от ефекта Магнитски, с форсиране на купен вот или подправени списъци.
 
Важните послания от САЩ обаче са:

1) Колкото и Борисов да се опитва да се задържи над водата, през партията си, и да остане ненаказуем, през зависимата от него прокуратура, САЩ го поставиха на дузпата. Влади Горанов не е в този списъка заради неща, които е правил по друга линия, а именно заради това, че е бил топла връзка между парите на Божков и касата на Борисов, изобщо заради свързаността си с Борисов и Пеевски. Това че Гешев не го разследва още повече е добавила решимост в действията на Америка.

2) САЩ не визират ГЕРБ като партия, а персонално Борисов, в този смисъл няма проблем дружно „колегите“ на Борисов да се давят с него, ако решат. Въпрос на избор. Но е ясно, че след като сложиха в списъка Божков, а след това Горанов, няма да се поколебаят да сложат и Борисов. Не случайно загатнаха, че списъкът е още по-дълъг. Борисов си мисли, че парите му са на сигурно място в Залива, но нещо много се лъже.
 
3) Че ГЕРБ са в шок и в режим на кризисно реагиране е ясно. Но отчаяният им призив към ПП и ДБ – не ни нападайте, не се възползвайте, защото зависите от нашите гласове след това, за да формираме правителство е жалък. ГЕРБ имплантираха свои аватари /верни и посредствени/ навсякъде в държавната администрация, и в политиката, чието експлантиране е необходимото условие за Промяната. В този смисъл просто няма как хем да се запазят метастазите на ГЕРБ, хем да се съуправлява с тях.
Червената линия е начертана – или оставят схемите на Борисов в миналото и се разграничават от него или ще агонизират, докато при следващине санкции чуят името на Борисов в санкционния списък.
 
4) Да обърна внимание – че за разлика от Пеевски, който е априрори потопен политически – той е задкулисие, за което не е важно да има видими връзки със САЩ и основните ни съюзници, за Борисов това е екзистенциален въпрос. Жалки са опитите за разграничаване от Влади Горанов. Утре ще се разграничи от всеки един в Политбюро на ГЕРБ, ще се направи, че не познава Гешев или Пеевски. Изобщо Борисов имаше шанс да се измъкне като Георги Първанов с натрупаното и да мине в тишината, но вече го няма. Той е в абсолютно същата ситуация като Путин – без власт изчезва и политически и вероятно физически. Да му напомня само за съдбата на Луканов, който загина от ръката на тези, които беше създал. Защото много знаеше.
 
5) Всички другите включени в списъка лица, особено в енергетика, също са свързани с Борисов. Румен Овчаров бе назначен от Борисов за представител на държавата в Лукойл Нефтохим и топлата връзка с онази част от БСП, с която можеше да управлява. И Иван Генов и Александър Николов, са кадри на ГЕРБ, които в един момент просто торпилираха усилията за диверсификация на горивото, като измислиха, че то трябва да се сертифицира в Русия. Корупционните схеми в енергетиката са също под надзора на троицата Румен Овчаров, Борисов и Пеевски. Делян Добрев също да внимама, за да не бъде следващия след Влади Горанов, най-вече заради интерконектора с Гърция.
 
Последно, но не по значение. Оставям настрана правните аспекти, че санкциите на САЩ нямали правно значение у нас. Има формална, и фактически страна на този въпрос. Ако нямаха, нямаше цялата държава да се тресе. Борисов се опита да купи милостта на САЩ през сделките за Ф-16, чрез покупката на американски газокомпресорни станции /Малинов е в САЩ с поредната поръчка за компресорни агрегага за интерконектора със Сърбия/, но заиграването му с Радев, с Гешев и с Пеевски, и най-вече прякото му участие в свалянето на правителството на Петков, в координация с Кремъл по каналите на комуникация, развити по време на реализацията на Турски поток, го направиха неблагонадежден партньор и непоправим пасив за НАТО и ЕС.
 
Както вчера говорихме с Весислава Танчева и с Весела Чернева – много гущери ще си късат опашката, но в процеса опасността от изолация на България от мейнстрийма на евроатлантическите процеси е напълно реална.
 
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *