Белозем

Първи щъркели се излюпиха в село Белозем

Първи щъркели се излюпиха в село Белозем

В деня на Фестивала на Белия щъркел се появиха първите щъркелчета, излюпени върху покрива на Читалището. От трите гнезда, това са първите две излюпени за тази година.

Кратка статистика

Над България преминава най-големият миграционен поток на вида към Африка и обратно. Тук се събират птиците от източната миграционна популация и образуват огромни ята, които почиват и набират сили на няколко места по Българското Черноморие.

В България са извършвани три официални преброявания както следва 1979/1981 год. (в някои окръзи и през 1984 год.), 1994/1995 год. и последното, проведено през 2004 – 2005 год. При него са преброени 4818 двойки.

По данни от СНЦ „Зелени Балкани“

От колонията на белия щъркел в село Белозем през 2019 година са отлетели 120 млади щъркела по данни от СНЦ „Зелени Балкани“. Младите птици са отгледани в 41 гнезда, разположени по дърветата край реката и в селото – Европейското село на белия щъркел у нас.
От „Зелени Балкани“ подчертават, че средно на гнездо се падат по 3 /три/ малки, като това е една добра численост за щъркеловата колония. Преброяване на гнездящите щъркели провеждат и учениците от ОУ „Гео Милев“ в Белозем, на чийто покрив гнездят 22 щъркелови семейства. Общо броят на възрастните и младите щъркели обитавали двора на училището през 2019 година надхвърля 100 и оформя една живописна и уникална гледка, твърдят екозащитниците.
Село Белозем е включено в Мрежата на Европейските села на белия щъркел през 2005 год. от германската фондация „EuroNatur“ по предложение на „Зелени Балкани“. От тогава до сега, благодарение на грижите полагани за щъркелите от кметството в селото, община Раковски, читалището и училището в Белозем, числеността на щъркелите постепенно се увеличава от 25 двойки през 2015 до рекордните 46 през 2017 и 2018 год.

През 2022 год. местните са очаквали завръщането на над 40 двойки щъркели, като половината от тях са се настанили върху специални платформи на покрива на училището, където са свили гнезда.

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇
Мобилно приложение на Промени Раковски

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *