Белозем

ОУ “Гео Милев” село Белозем чества патронния си празник

ОУ “Гео Милев” село Белозем чества патронния си празник

На 15 януари 2024 г. се отбелязаха 129 години от рождението на патрона на училище „Гео Милев“, с. Белозем.
На тържеството присъстваха: Виолета Петрова – кмет на село Белозем, г-н Генчо Тодоров – председател на НЧ „Просвета“, с. Белозем, г-жа Елица Чонкова – председател на Обществения съвет, г-жа София Кантурска – представител на Училищното настоятелство, много родители и бивши учители.
Учениците и децата от ОУ „Гео Милев“ пяха, рецитираха, танцуваха.

Това е ден на гордост и признателност към живота и делото на Гео Милев. Поетът, който си отива твърде млад, едва тридесет годишен, но оставя дълбока диря в българската история и литература. Поет, публицист, режисьор, художник, сценарист, преводач от девет езика, издател това е той – патронът на основното училище в село Белозем. За него изкуството е най-висшата религия, а самият той е олицетворение на промяната, ярък представител на европейската литература, може би най-европейският поет на България.

Георги Мильов Касабов, известен като Гео Милев е роден на 15 януари 1895 година в Раднево, починал след 15 май, 1925 година в София. Роден в учителско семейство малкия Гео е възпитан в патриотичен дух.

Учениците и учителите бяха поздравени от кмета на село Белозем Виолета Петрова и от председателя на НЧ “Просвета” Генчо Тодоров.

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇
Мобилно приложение на Промени Раковски

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *