БългарияТрадицииТрадиции, празници и обичаи

Национален празник „Ден на българския фоклор“ – 22 ЮНИ

Национален празник "Ден на българския фоклор" - 22 ЮНИ

Всеки един народ има своите традиции, празници, обичаи, език и култура и точно те го правят уникален и отличителен, спрямо другите народи. Фолклорът на всеки народ е съвкупност от песни, танци, свирни, пословици и поговорки, приказки и обичаи. През годините той се променя и обогатява, но продължава да носи душевността на хората, които са го създали . Запазването, изучаването и съхраняването на фолклора говори за високо художествено равнище на нацията, спомага за нейната идентичност сред другите народи, определя нейната култура.

Как се е зародил празника ?

Радетелите на този празник – Ансамбъл „Чинари“, „Мистерията на българските гласове“, Стоян Янкулов – Стунджи и „101 каба гайди” са в инициативен комитет по създаване на „ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯТ ФОКЛОР“ през 2019 г.

На 15 април 2019 г. зала 1 на НДК е посрещнала за първи път на една сцена едни от най-успешните български частни фолклорни формации в първият по рода си спектакъл – „ВРЕМЕ ЗА ФОЛКЛОР“. В рамките на 90 минути ансамбъл „Чинари“, „Мистерията на българските гласове“, Стоян Янкулов – Стунджи и „101 каба гайди“ на майсторските им изпълнения на атрактивни фоклорни танци, песни, инструментали и сола. Във фоклорната приказка са се включили още група „Еtnotix“, трио „Булгарина“ и „Чинари дръмс“.

Интересното е, че всички тези пазители на българската традиция са и в инициативен комитет по утвърждаване на официален Празник на българският фоклор, какъвто се оказва, че няма. Идеята е на Асен Павлов – създател и художествен директор на „Чинари“ и е подкрепена от всички участници във „ВРЕМЕ ЗА ФОЛКЛОР“.

Идеята им е такъв ден да се чества официално и подобаващо на 22 юни, когато е лятното слънцестоене.

Към днескашна дата (2023 г.) време „Ден на българският фолклор“ – от идея вече се е превърнала в реалност.

На 22.06.2023 г. от 18:30 ч. на площад „Тракия“ в Ивайловград ще се празнува този празник. Събитието ще бъде интересно и забавно и ще даде възможност на всички гости и жители на града да пеят и танцуват с ритмите на българския фоклор. На мраморния площад ще се гледат фолклорните форми при НЧ „Пробуда 1914“ – ТК „КарамфилчеТо“, Женска група за автентичен фолклор – Свирачи, Група за обработен и изворен фолклор – Лъджа, и Тракийски хор „Яни Попов“, който преди дни спечели първа награда на фестивала „Кехлибарен грозд“.

Честит празник приятели!!! Бъдете много здрави, все така весели и много успешни !!!

Национален празник "Ден на българския фоклор" - 22 ЮНИ
Национален празник "Ден на българския фоклор" - 22 ЮНИ
Ансамбъл "Чинари" - главният радетел на празника
👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *