Политически анализиБългария

Къде бяха „Възраждане“, когато България бе приета в чакалнята на еврото?

Къде бяха "Възраждане", когато България бе приета в чакалнята на еврозоната?
Днес 06.07.2023 г. в правна комисия референдумът на Възраждане срещу еврото беше отхвърлен с мотиви за противозаконност и противоконституционност.
 
Референдумът е „тежкото“ оръжие на демокрацията.
 
Допитването до народа – израз на свобода. С всяко право обаче може да бъде злоупотребено. И достижение на демокрацията да бъде използвано срещу самата демокрация от крайни популисти с недемократични цели и поведение.
 
Нашата парламентарна група е ЗА провеждане на допитвания. Но сме и ЗА конституционния ред. ЗА върховенството на закона и ЗА европейския път на България.
 
Мъдрите българи, написали нашата конституция не случайно са поставили ограничения при провеждането на референдум. Още тогава се предвидили, че правата на гражданите да изразяват мнението си могат да бъдат използвани срещу самите тях.
 
Това се случи във Великобритания с Брекзит. Обещаха им, че ще станат по-богати, че ще запазят работните места за себе си, че Брюксел „няма им казва какво да правят“. Че без Европа ще живеят по-добре.
 
Дори стара демокрация, като Великобритания може да падне жертва на популизма. Няколко години по-късно мнозинството англичани съжаляват за избора си а данните показват, че всички обещания на популистите са изпълнени – но наобратно.
 
Аналогията с референдума на Възраждане е неизбежна, защото не говорим за референдум против еврото. Това е референдум против Европа.
 
Никой инициативен комитет, политическа партия или група граждани не може да представлява суверена, да отмени конституцията и да наложи силово противоконституционно решение. Това гласи нашата конституция, приета с гласовете на близо 7,000,000 българи или 90% от имащите право на глас тогава.
 
Този референдум е противен на конституцията. Чл. 85, ал. 3 от нея гласи: „Ратифицираните от Народното събрание договори могат да бъдат изменяни или денонсирани само по реда, посочен в самите договори, или в съответствие с общопризнатите норми на международното право.“
 
С присъединяването си към ЕС България е сключила такъв договор. В него ясно е посочено, че единната европейска валута се приема от страната ни. А критериите за влизане са изчерпателно изброени..
 
Дори за човек без юридическо образование е очевидно, че не можем да проведем референдум, в който да „заковем“ като с пирон конкретна дата, а след това да ударим по масата и така да изменим международен договор. Защото разпоредбите на международния договор имат примат спрямо вътрешното право, когато влизат в противоречие него.
 
През 2020 г. Българският лев се присъединява към Валутно-курсовия механизъм ERMII известен, като „чакалнята на еврото“. Ставаме част от Банковия съюз на ЕС. И втори международен договор. Второ основание за противоконституционност.
 
Организаторите на референдума знаят това. И не крият своите истински намерения. Публикации и материали от създаването на референдума показват, че организаторите търсят начин да заобиколят конституцията, като зададат въпрос с конкретна дата и така заобиколят забраната на конституцията.
 
Нито веднъж не се питат „защо конституцията забранява такъв референдум“?
 
Този референдум е противозаконен. Чл. 9 ал (4) от закона за прякото участие на гражданите във властта гласи, че „Референдум по въпроси, уредени в сключени от Р. България международни договори, може да се провежда преди тяхната ратификация“.
 

Къде беше Костадин Костадинов, къде бе Възраждане, когато България бе приета в ERMII?

Действията им много след това показват истинската им цел. Подриване на усилията на България за пълна интеграция в Европа. Политически ПР и незачитане на законите на страната.
 
Законът изисква въпроса на референдума да бъде: ясен, точен и кратък.
„Съгласни ли сте България да запази българския лев като единствена официална валута до 2043 г.?“ е не просто глупав въпрос. Той е опасен. Защото в нашето законодателство няма „официална валута“ но има „резервна валута“. И това е част от условията на валутния фонд – еврото е резервна валута. Не аз, а лично гуверньорът на БНБ им обясни това.
 
Заблуждаващи, неверни и на моменти отровено налудничави аргументите, които организаторите на референдума използват:
 

1. България ще загуби целия си монетарен суверенитет. Ние ще се откажем завинаги от правото сами да определяме паричната си политика.

Помним КТБ. С ЕЦБ – КТБ нямаше да има. Тук обаче прозира автентичен аргумент на организаторите: думата – „необратимо“. Необратима става интеграцията на България в сърцето на Европа. Необратимо се проваля стремежа на някои България с единия крак да е в Европа, с другия – в Москва.
 
2. Решенията на ЕЦБ по отношение на общата парична политика в повечето случаи ще бъдат вредни за България.
 
Вредни щели да бъдат решенията. Виждаме как живеят страните, които използват единната европейска валута в резултат на „вредните решения“.
 
3. Българската народна банка ще загуби инструментите, с които може да противодейства на негативното влияние от паричната политиката на ЕЦБ.
 
Икономиката на България е интегрирана с тази на ЕС, съответно проинфлационните политики се прехвърлят към нас.
 
През 2020г. ЕЦБ поздравява България и Хърватия за влизането в единния банков съюз и чакалнята за еврото. Станала член с десетилетие по-късно, Хърватия изпреварва България по пътя си към Шенген и става член на еврозоната преди нас. Въвеждането на еврото в Хърватия е най-силният аргумент срещу популизма на Възраждане. „Проинфлационните“ политики са довели до … намаляване на инфлацията. Цените НЕ са се увеличили, а единната валута доведе до рекорд в туризма на Хърватия.
 
ШОК, Бомба – всичко това звучи, като статия от жълто-кафявата преса. Европейските институти, академичните изследвания и „десетките експерти“ не са посочени. Може би това са същите учени, които на избори вещаят първо място на Възраждане. Или са тези, които предричат успех на Русия във войната. Със сигурност – измислени са. Неверни. Подвеждащи и манипулативни.
 
4. „Банковата система ще стане по-нестабилна“. Шокова инфлация в първите години.
 
Хора, които ни плашиха с ваксини, но се оказаха ваксинирани, които ни плашат сега с еврото, но изгодните апартаменти от тъщата все с евро ги купуват – сега ни плашат, че ще станем като Италия и Гърция. Добре е да си спомним, че в Гърция именно популисти доведоха страната до икономическа криза.
 
Тези „ужасни ужаси“ са скрепени с още странно доказателство: „анализа на Българската Народна Банка, който е написан от над 30 експерти в БНБ, но управителят на БНБ Димитър Радев опита да скрие от вас. Парламентарната група на Възраждане го изиска по служебен път и го предоставя любезно на цялото българско общество.“
 
Документ, който не е документ. „Доклад“ без подпис и печат.
 
Още страх без основание. Страхът се превърна в основен политически актив на хора, които няма какво друго да предложат. На всички страхове, които изброихме – има противотежест. Истината. А тя е следната:
 
1. Лихвите по кредитите ще намалеят.
 
2. България ще спести над 800 млн. лв от превалутиране от Евро в Лева само за година.
 
3. Туризмът ни ще спечели най-много, а увеличените приходи в държавната хазна ще ни позволят да увеличим доходите.
 
4. Ще гарантираме стриктен контрол върху банковата система. България ще бъде истински, пълноправен член на Европа.
 
Гуверньорът на БНБ в комисията по правни въпроси категорично опроверга тезите на Възраждане и ясно заяви истината.
 
Ние трябва да направим именно това. Да защитим истината. И да се противопоставим на страха.
 
Това не може да стане със „скатаване“. Не става и когато за пред европейските колеги си убеден европеец, но тук не си така убеден – когато трябва да заявиш ясна позиция.
 
Нашата позиция е категорична: за конституционен ред, за върховенство на закона, за истината.
 
За да можем „най-после, да бъдем равни с другите европейски народи“
 
👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇
Мобилно приложение на Промени Раковски

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *