Политически анализи

ГЕРБ и „Възраждане“ в парламента

ГЕРБ и "Възраждане" в парламента

ГЕРБ и „Възраждане“ са работили изключително успешно в последния парламент. Това показва детайлизирана справка с редица гласувания в 49-ото Народно събрание, при които в нарушение на принципната договорка за парламентарна подкрепа и мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ, ГЕРБ формират мнозинство с „Възраждане“.

Освен подкрепа за точки на „Възраждане“, това алтернативно мнозинство се използва за приемане на спорни кандидатури (избор на подуправител на НЗОК, противоконституционно отстранява на управителя на НЗОК) и текстове, с които се нарушава правото на ЕС и поетите ангажименти за борба с корупцията (отхвърляне на ЗИД КОНПИ, приемане на давност за защитата по Whistleblowing Директивата; отхвърляне на ЗОП за частни болници и др.). Във всеки един от следващите примери ГЕРБ прокарват решения, точки в дневния ред и законопроекти с подкрепата на „Възраждане“, а ПП-ДБ гласуват против.

02.06.2023
1. Включване на точка в дневния ред – задължаване на Министерски съвет да изготви доклад във връзка с изпълнението на Решение на Народното събрание за задължаване на Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика прието на 12 януари 2023 г.
2. ЗИД на Закона за съдебната власт, внесен от „Възраждане“ – разделянето на следствието и прокуратурата – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ гласуват по недопустима процедура и одобряват това разделяне. Следва президентско вето. След отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор ГЕРБ губят интерес от разделянето и ветото се приема в НС.

07.06.2023
Избор на Делян Пеевски за член на Конституционна комисия – ГЕРБ, ДПС и ИТН успяват да приемат решението с помощта на „Възраждане“, които не участват гласуват и по този начин ГЕРБ и ДПС имат мнозинство. ПП-ДБ са против.

21.06.2023
С гласовете на „Възраждане“ ГЕРБ постигат отхвърляне на Законопроекта за противодействие на корупцията ПП-ДБ. Вместо това се приема закона за изменение и допълнение на ГЕРБ по темата на първо четене, който предвижда пълна политизация на антикорупционната комисия чрез определянето на квота за всяка партия в ръководството на органа.

23.06.2023
ПП-ДБ не влиза в зала, защото със съдействието на „Възраждане“, ГЕРБ и ДПС отклоняват изслушване на правосъдния министър Атанас Славов в правна комисия по повод на отстраняването на Иван Гешев и избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор.

19.07.2023
При гласуване на закона за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ отхвърлят изменения, с които ще се задължат частните болници, които получават повече от 50% от постъпленията си от НЗОК, да провеждат обществени поръчки. На 24.04.2024 ЕК предупреждава, че ще започне наказателна процедура срещу България заради липсата на процедура по ЗОП.

05.10.2023
ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ отхвърлят текст по вносител в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали, като по този начин се нарушава директивата, защото урежда недопустима двугодишна давност на защитата.

30.11.2023
1. ГЕРБ, ДПС, с подкрепата на „Възраждане“, гласуват влизането на следната точка в дневния ред – Избор на подуправител на Националната здравноосигурителна каса
2. ГЕРБ, ДПС, с подкрепата на „Възраждане“, които не гласуваха, за да могат ГЕРБ/ДПС да изберат самостоятелно зам. управител, избират Момчил Мавров, въпреки наличието на доклад на ДАНС, прокурорска проверка, възражденията на ПП-ДБ седмици наред срещу тази кандидатура и притеснителните публикации в медиите.

06.12.2023
С гласовете на ГЕРБ минава предложение на „Възраждане“ – изслушване на министъра на енергетиката Румен Радев и председателя на КЕВР Иван Иванов.

07.12.2023
ГЕРБ и „Възраждане“ гласуват предложения по Закона за счетоводството и минават.

21.12.2023
ГЕРБ подкрепят предложение на „Възраждане“ в Закона за държавния бюджет и минава. 

13.03.2024
1. ГЕРБ подкрепят точка на „Възраждане“ – изслушване на Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, във връзка със случилите се инциденти между настанени лица в Центъра за мигранти в кв. „Овча купел“ в София.
2. Закона за изменение и допълнение на Закона за висшето образование минава с помощта на „Възраждане“ – увеличават се драстично заплати на преподаватели във ВУЗ; парите не са заложени в държавния бюджет и по този начин застрашават постигането на целта от 3% дефицит.

15.03.2024
Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, както и закона за изменение и допълнение на закона за администрацията, минават с помощта на „Възраждане“.

21.03.2024
Отново ГЕРБ и „Възраждане“ в колаборация за Решение за предприемане на действия във връзка с наличие на ликвидни проблеми и невъзможност Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ да изпълнява законовите си задължения

29.03.2024
ГЕРБ и „Възраждане“ отново заедно и при гласуване на Решение за възлагане на министъра на енергетиката, респективно на „БЕХ“ ЕАД за неразпределяне на дивидент от печалбата на „БЕХ “ ЕАД за финансовата 2023 г.

03.04.2024
1. Решение за създаване на Временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция Митници и евентуалната роля на Асен Василев в тях.
2. Решение за предприемане на мерки за гарантиране финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България.
05.04.2024
Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., приема се на първо четене – 100 лв. Великденски добавки за пенсионери – пореден непланиран с бюджета разход; застрашава постигането на целта от 3% дефицит и планираното и гласувано в НС постоянно увеличение на пенсиите с 11 % от юли 2024 г. с бюджета на МФ.

12.04.2024
Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. – второ гласуване.

17.04.2024
1. „Възраждане“ гласуват за предложението на Росен Желязков и с техните гласове, както и тези на ГЕРБ и ДПС, в дневния ред влиза Решение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса, въпреки че е оттеглил подадената преди месеци оставка.
2. „Възраждане“ не участват в гласуването (необходимите гласове падат), за да може мандатът на управителя на НЗОК да бъде прекратен. Като резултат НЗОК минава под ръководството на зам. управителя Мавров – предложение на ГЕРБ, избран отново с гласовете на „Възраждане“, въпреки неодобрението на ПП-ДБ.

19.04.2024
Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката на първо гласуване, с който се отлага либерализацията на пазара. С тази мярка се нарушава поетият ангажимент за получаване на второто плащане по ПВУ, като се застрашава и цялостно изпълнението на ПВУ за оставащия срок на плана.

19.04.2024
„Възраждане“ осигуриха кворум на ГЕРБ и ДПС за закона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите, с който чрез преходни и заключителни разпоредби се промениха процедурите по ОВОС. В последствие върху тези спорни и несвързани с основния текст на закона бе наложено президентско вето.

25.04.2024
Отново с помощта на „Възраждане“, ГЕРБ внасят за разглеждане: Решение за осигуряване на средства на „Мини Марица Изток“ ЕАД за периода 2024 г. – 2029 г. с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушените терени на находище „Източно маришки въглищен басейн“ – по този начин се увеличават драстично заложените разходи в приетия държавен бюджет и се застрашава 3 % дефицит като условие за влизане в еврозоната (кабинетът Денков имаше алтернативно решение за финансова обезпеченост на ММИ ЕАД, но то бе блокирано).

Източник: https://www.actualno.com/

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇
Мобилно приложение на Промени Раковски

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *