Шишманци

Цели семейства в село Шишманци пресъздават Рождество

Цели семейства в село Шишманци пресъздават Рождество

Спектакълът е изцяло по библейски мотиви с много танци.
Представление с участието на цели семейства от пловдивското село Шишманци ще пресъздаде Раждането на Спасителя. Пиесата ще се играе навръх Бъдни вечер в салона на читалището. От месец и половина кипи трескава подготовка в църквата „Света Троица“, където малки, големи и техни родители репетират под насоките на дългогодишния педагог Палка Петрова.


„Ние сме християни и вярваме, че Той ще се роди отново във всяко сърце“, изрича 18-годишният Любчо Петров, докато репетира на сцената. Младежът е 11-класник в Професионалната гимназия „Петър Парчевич“ в Раковски. И не крие, че се вълнува от предстоящото представление. „Колкото наближава, толкова повече се притеснявам, защото ще бъдем на сцена и пред публика. Ще пеем, ще хвалим Бога, а хората ще ни гледат“, казва момчето, докато надява народната носия.


В това време 10-годишната Жени Николаева и първокласничката Анджелина Ангелова обличат костюмите си в бяло. Те ще бъдат част от ангелите в спектакъла, който е изцяло по библейски сюжет. „Интересно е да участваш в постановка, която пресъздава Коледния дух“, казват момичетата.
Всички участници са от малцинството, но твърдят, че са вярващи и не пропускат неделните проповеди в храма.
Над 30 души са ангажирани в спектакъла. Сред тях са мъдреци, овчари, ангели.
„Водещите са семейство Пепа и Сашо Боневи заедно с тяхното бебе. Те ще бъдат Мария и Йосиф“, уточнява Палка Петрова.
„На сцената всички сме роднини. Искаме да покажем, че Бог може да промени всичко към по-добро“, обобщава Любчо.
Наред с репликите, които ще произнесат, има и много танци. Публиката ще види народни ритми, танц с воали и танц на ангелите. „Остават броени дни и репетициите стават все по-засилени“, казват участниците.

Кметът на селото Александър Атанасов не крие удовлетворението си. Специално за коледното представление той успя да поправи отоплението в големия салон.


„Моделът в Шишманци за работа с малцинствата е един от успешните. Дължи се на Илия Русев, който работи в общината. Привлякъл е гимназисти с висок успех да помагат в обучението на по- малките. Така биват ограмотявани и образовани“, разяснява Атанасов.


Църквата също полага големи усилия да ги приобщи към вярата.

Източник : 24plovdiv.bg

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *