ПловдивБългарияПолитически анализи

Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив!

Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив!
Кметът на Пловдив Здравко Димитров трябва да си подаде „моментално оставката“. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с актива на партията в града. Димитров, който е подкрепен от ГЕРБ, отказа да напусне.
 
Историята със сваленото Бойково доверие от “обичания” и “уважаван” негов приятел и пловдивски кмет, както и внезапната смелост и дързост на пословичния безхарактерник Зико да му се опъне и да откаже да даде оставка намирисва на набързо конструиран спектакъл.
 
На първо място Зико, заместниците и администрацията му доказаха своята некадърност и пълната неспособност да решат, който и да е от големите проблеми на Пловдив.
 
На второ място Зико, в съучастие със съветниците от ГЕРБ, ДПС, червените съветници и тези на няколко малки клиентелистки формации се забърка в цяла поредица от корупционни скандали.
 

Всеки един от тях

  1. незаконният пробив при Водната палата; 
  2. опитът да се предаде болница Кудоглу ( Втори дом на украинските бежанци) безвъзмездно за 30 г. на частна болница;
  3. опитът да се даде за паркинг голям общински терен на оживено място на друга частна болница (където той се лекуваше) срещу смешен наем от 2000 лв. на месец; 
  4. кражбата на 80 дка парк от пловдивчани; 
  5. кражбата от руския консул и руски гражданин Гергов на пловдивския Панаир;
  6. несекващите кражби на милиони при строителството на стадион Ботев

всеки скандал е основание за намеса на отсъстващата прокуратура.

На трето място всичко гореизложено предизвика такова възмущение и отпор от пловдивските граждани, че се стигна до масови протести и демонстрации пред Общинския съвет и кметството и до шествия по Главната улица на Пловдив.
 
Естествено тези протести бяха насочени не само срещу кмета Зико, но и срещу политическата сила, която го излъчи и лично срещу приятеля му Борисов. Това наложи и бърз кризисен ПР по нареждане от Банкя, специално за Панаира, при който съветниците на ГЕРБ взеха да се мъчат с декларации и интервюта да се оневинят за скандала, без реално да направят нищо за спасяването му, след като с гласуванията си досега съзнателно харизаха контрола му на Гергов.
Стана ясно, че ГЕРБ и Борисов търпят репутационни щети, които могат да повлияят съществено на резултатите от предстоящите местни избори.
 
Снемането на доверието от кмета Зико едновременно му стоварва пълната отговорност за корупционните практики в общината до края на мандата му и е опит да се свали отговорността от ГЕРБ и лидера му. След заявеното отлъчване на кмета очаквам ГЕРБ да поведе шумна и публична “борба” срещу него и корупционните “Му” практики и полека да почва да налага своята нова кандидатура.
 
Говори се, че това е сравнително периферния и доста активен напоследък районен кмет на район Тракия (протеже на предишния герберски екскмет и партиен шеф Тотев), който прочее много прилича на Зико по спортното си минало и послушанието към лидера Бойко.
 
Проблемът на ГЕРБ обаче са поетите вече лично от Борисов ангажименти към големите местни играчи за най-големите корупционни схеми – 80-те декара парк и Панаира.
 
Предвиждам, че те ще продължават да се движат с активното, но прикрито с разни процедурни хватки съдействие на съветниците от ГЕРБ и другите, контролирани от тях формации в общинския съвет.
 
Няма как да е иначе щом всички гласувания, не гласувания, липси на кворум и прочие хватки в двете гореописани големи корупционни схеми досега бяха единодушно и безропотно подкрепяни от съветниците от ГЕРБ явно по нареждане от Банкя. Такива многомилионни схеми се договарят не от Зико, а от Бойко и това е всеизвестно.
 
Кметът Зико обаче ще опере пешкира, както явно му е заповядано. Ще стои, няма да подава оставка, ще търпи лицемерната ПР кампания на ГЕРБ срещу него, ще търпи омразата на пловдивските граждани и феновете на ФК Ботев, имайки негласното уверение от Банкя, че хората на Гешев няма да го закачат и най-важното – ще довърши започнатите големи схеми!
 
Така ще може спокойно да довърши и строителството на хотела на жена си и след мандата тихичко да се скрие в голямата си извънградска къща, както преди години направи екскметът “синия” д-р Чомаков, от когото прочие започнаха и гореописаните огромни кражби.
 
Междувременно опозиционните на ГЕРБ и пловдивското грабителско статукво политически сили и будните пловдивски граждани ще се бунтуват срещу необходимия грешник – лошия кмет Зико, ще пилеят обществена енергия и ще се изтощават до изнемога по протести, а Борисов и Тотев ще си пробутват своята кандидатура за кмет и ще и правят кампанията. В това отношение те имат предимството на финансирането и медийната подкрепа именно на мощната клиентела, която се облагодетелства от големите корупционни сделки, за които говорих досега.
 
Единственият шанс на активните пловдивчани и опозиционните сили да предотвратят този катастрофален за бъдещето на града сценарий е да се обединят около една обща, обществено активна и безспорна (не задължително политическа) кандидатура, която да издигне като основен приоритет категорично прекратяване на ВСИЧКИ корупционни схеми.
 
При активно, масово гласуване градът може и да има някакъв шанс да се отърси от корупционната хватка на ГЕРБ и съучастниците му!
 
Автор: Владо Дончев
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *