Традиции, празници и обичаиАрхиви

22 февруари празник „ПРЕСТОЛ НА СВЕТИ ПЕТЪР АПОСТОЛ“

22 февруари празник "ПРЕСТОЛ НА СВЕТИ ПЕТЪР АПОСТОЛ"

Католическата църква в литургичния календар чества на 22-ри февруари празника на Престола на св. Петър Апостол, на когото Господ каза:

„Ти си Петър, и на този камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да ѝ надделеят; и ще ти дам ключовете на царството небесно, и каквото свържеш на земята, ще бъде свързано на небесата; и каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата“ (Мат. 16,18-19).

Символът на престола подчертава мисията на учител и пастир, възложена от Христос на Петър, поставен от Него като видимия принцип и основа на единството на Църквата. В деня, в който римляните са почитали своите мъртви, се почита престола на Принца на апостолите – Cathedra Petri на латински. Името „катедра“ произхожда от латинския термин „cathedra“, който посочва епископския престол. Катедрата, буквално, е фиксираното седалище на върховния понтифик и на епископите. Тя е поставена за постоянно в Църквата-майка на епархията – откъдето идва и името ѝ „катедрала“ – и е символ на властта на епископа и неговия магистериум в местната църква. Следователно престолът на св. Петър посочва неговото изключително място в апостолската колегия, посочено от изричната воля на Исус, който му възлага задачата да „пасе“ стадото, тоест да ръководи новия Божи народ, Църквата.

22 февруари празник "ПРЕСТОЛ НА СВЕТИ ПЕТЪР АПОСТОЛ"
👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *