ТрадицииТрадиции, празници и обичаи

18 Януари – Атанасовден – празникът на Атанасий Велики

18 Януари – Атанасовден – празникът на Атанасий Велики

Българската патриаршия чества паметта на Атанасий Велики на Атанасовден според православния календар в България. Празникът е познат и като Танасовден, Зимен Атанас, Свети Атанасий Велики в различни части на България.

Каква е историята на Атанасий Велики ?

Св. Атанасий е роден през 295 г. в Александрия (Египет) в семейство на бедни християни. Атанасий получил добро образование. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър.
Атанасий участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. Най-вече заради откритата му борба срещу свещеника Арий, който смятал, че Христос е по-нисш от Бог отец. Благодарение и на Атанасий, Арий бил отлъчен от църквата.
На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия.
Заради вярата преследван в изгнание 15 години. Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник и при Валент, по време на когото известно време се укривал в една гробница. Жителите на Александрия така настоявали да се върне епископът им, че императорът се опасявал от бунт и се съгласил. В старанието си да се омиротвори църквата бил в постоянни спорове с еретиците.
Атанасий Велики починал на 2 май 373 година.

Какво се прави на Атанасовден по традиция ?

“Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта” – казват българите. Според поверията и традициите свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Легендата разказва как облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима.
Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила.
На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата. На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

Какво се яде на Атанасовден ?

На трапезата на Атанасовден има пиле, пиле с ориз, питка с мед, пълнена кокошка, свинско с бамя. За омилостивяване на болестта питките, които се пекат се надупчват с вилица, за да не се надупчат децата от шарка.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *