Политически анализи

Здравеопазване, което работи за здравето на хората, а не за частни печалби

Здравеопазване, което работи за здравето на хората, а не за частни печалби

„Продължаваме Промяната – Демократична България“ доказахме, че имаме работещ план за сектор здравеопазване. Вече направихме първите решителни стъпки, така че то да работи за хората, а не за частни печалби – и имаме визия как да продължим напред. Целта ни е хората да са в центъра на здравеопазването, а интересите на медицинските специалисти – защитени.

14 мерки за здравеопазване, което работи за здравето на хората

1. Намалихме доплащането на 400 лекарства за сърдечно-съдови заболявания, а 56 от тях вече са напълно безплатни и така помогнахме на над 600 000 души в цяла България.
2. Осигурихме безплатни медицински изделия за всички хора с диабет, което ще доведе до увеличаване с 10 години на средната им продължителност на живот.
Осигурихме и специални храни за деца и възрастни с болестно недохранване.
3. Направихме решителни стъпки в електронното здравеопазване – електронни са вече здравните досиета, рецепти, направления и медицински бележки. С електронна услуга улеснихме и достъпа до лекарства за скъпоструващо домашно лечение.
4. Увеличихме значително направленията, както и средствата за профилактични прегледи за всички здравно-осигурени българи.
5. Осигурихме повече средства за майчино и женско здраве, въведохме и допълнителни прегледи за неосигурените майки. Вече има 20% повече средства за инвитро процедури, за да има повече български деца.
6. Направихме по-достъпно образното изследване със скенер и ядрено-магнитен резонанс в извънболничната помощ – вече няма нужда от одобрение от НЗОК.
7. Осигурихме средства и задължихме болниците да увеличават възнагражденията на лекарите и медицинските сестри, за да не търсят реализация в чужбина. Осигурихме и допълнително финансиране за специализация по приоритетни специалности с трайна липса на кадри.
8. С последователни усилия осигурихме за пръв път в България спешна медицинска помощ по въздуха. Първият хеликоптер вече е тук, очакваме още седем до 2026 г.
9. Осигурихме средства и за лечение на възрастни с редки болести. Направихме и решителни първи стъпки за регламентиране на психологическата подкрепа на хората с депресии и суицидни мисли в доболничната помощ.
10. Осигурихме средства от НЗОК за откриване на аптеки в труднодостъпни и отдалечени райони на страната, за да имат всички българи лесен достъп до аптека.
11. Въведохме нови изисквания в грижата за децата в детските градини и училищата, които задължават медицинския персонал да оказва грижа и подкрепа на деца с хронични заболявания, вкл. поставяне на инсулин.
12. Намалихме административната тежест при изписване на продължаващо лечение с инсулинови помпи, регламентирахме и осигурихме средства „затворените системи за диабет“, познати като „изкуствен панкреас“.
13. Спешната помощ в цялата страна ще има вече 42 високопроходими и 4×4 линейки, а 39 лечебни заведения ще получат най-модерно оборудване с парите, които осигурихме по ПВУ.
14. Осигурихме 2,4 млн. лв. за закупуване на скенер и рентген на специализираната болница по детски болести „Иван Митев“. Вече има диабетен център за деца в СБАЛ по детски болести. Възстановихме и центъра за трансплантациите в детската онкохематология в ИСУЛ.

Последователната политика дава резултат. Статистиката показва общ спад на цените на лекарствата с 1.2%. Вижда се и обрат в двете най-мрачни демографски тенденции. През 2023 година за първи път от много години насам, в България се повиши раждаемостта – регистрирани са 57 478 родени деца. В сравнение с предходната година броят на живородените се в увеличил с 1.1%. Спадна и смъртността – с 15%. Това е най – големият спад на общата смъртност от 2000 г. насам – за последните 24 години.

Гласувайте на 9 юни с номер 14 за:

Силна подкрепа за хората, страдащи от най-масовите заболявания в страната чрез:
● Безплатни лекарства за диабет, комбинирани сърдечно-съдови заболявания, неврологични и респираторни болести.
● Неколкократно намаление на доплащанията за медицински изделия и консумативи чрез остойностяването и финансирането им през клиничните пътеки.

Фокус върху системните проблеми на здравеопазването:
● Минималните заплати на медицинските специалисти да станат най-малко 80% от Средната за страната.
● Стартовата работна заплата за млад лекар да е равна на Средната за страната.

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇
Мобилно приложение на Промени Раковски

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *