Политически анализи

Защо ядем домати от Гърция, ябълки от Полша, чесън от Китай и картофи от Египет ?

Защо ядем домати от Гърция, ябълки от Полша, чесън от Китай и картофи от Египет ?

Защо българите работят на ниви в Нидерландия и Полша, а не в България ?
Защо цените на храните в България са по-високи от тези в Европа ?
Защо региона около Смолян е снабдявал България с картофи, боровинки, чисто месо от огромните стада в миналото, а днес земеделците и животновъдите в региона се броят на пръстите ?

Цялото интервю за НОВА тук 👉 https://shorturl.at/HJV19

Социално предприятие за изработка на свещи и сапуни

Отговорите на тези въпроси са свързани със състоянието на земеделието в България.
По време на кампанията за парламентарни избори казахме, че единствения начин да решим проблемите с високите цени в магазините е ДА СЕ НАСЪРЧИ БЪЛГАРСКОТО ПРОИЗВОДСТВО, за да имаме качествени, вкусни и достъпни български храни ВМЕСТО вносни стоки, на които плащаме транспорт, мито, посредници и други.

КОГАТО:
Субсидиите за земеделци и животновъди започнат да достигат до всички малки и средни производители, вместо до 6 фирми, които държат 80% от плодородната земя в България:

ТОГАВА:
👉 в магазините ще има качествена българска храна на достъпни цени (защото ще е субсидирана)
👉 заетостта на полето ще нарасне в пъти – отглеждането на жито изисква техника, но не и работна ръка. Българите, които работят на полето в Нидерландия, Полша, Англия ще работят на полето в България! Ще са заедно със семействата си и ще се открият хиляди работни места.
👉 ще започнем да се борим за чужди пазари, в които да изнасяме качествена и вкусна българска стока (сами виждаме кои са най-вкусните домати в магазините. Мислите, че Европа няма да предпочете да купува вкусна българска храна, ли?)

Проблемите са ясни ! Решенията също !

Трябва диалог с ВСИЧКИ браншови организации, които да седнат на една маса и да започнат да мислят за всички българи, а не за 6-те фирми, които твърдят, че сектора умира, докато реализират печалба от над 2 милиарда лева.
Дай боже на всеки такъв умиращ сектор.

ВАЖНО ДА СЕ ЗНАЕ:
1) След отпадане на забраната за внос на зърно от Украйна – НЯМА нито едно внесено зрънце!
2) Опасно зърно на нашия пазар НЯМА!
👉 Преди да бъде въведена забраната за внос, ВСИЧКИ пратки от Украйна са били проверявани. За периода 1 октомври 2022-ра – май 2023 са направени 575 проби. Нито една няма отклонение от стандарите. НЯМА наличие на тежки метали или радио активен отпечатък.
👉 самите зърнопроизводители се оплакват, че не могат да реализират продукцията си в Гърция и съседни държави, защото били заляти от украинско зърно. Ако това зърно беше опасно, Гърция и останалите държави биха ли го допуснали в държавите си ?

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ:
1) Да започне диалог на тема ПРОИЗВОДСТВО И СУБСИДИРАНЕ НА КАЧЕСТВЕНИ БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТИ за ВСИЧКИ! Не само големи производители, а малки и среди също !
2) Да се договорят квоти внос на по-евтиното зърно, за да нормализираме цените на фураж, месо, олио, брашно.
Забeлежка – по-евтино не значи по-некачествено. Пример – слънчогледа от Украйна е с масленост 46 – 49%, което надвишава изискванията по БДС.
3) Да се ПРЕНАПИШАТ програмите за субсидиране, за да се започне масово производство на български храни и стимулиране на малките и средни производители.
4) Да се гарантира, че няма да има фалирали фермери, животновъди и производители заради промените. Ресурс има! Ако забраната за внос беше останала, България щеше да губи по 40 млн на #месец. Тези 40 милиона на месец могат да се използват за подпомагане на сектора, докато преминем през предефиниране на производство и приоритети.

За да постигнем това обаче, трябва ДИАЛОГ и обща визия за развитие на земеделието в България !

Цялото интервю за НОВА тук 👉 https://shorturl.at/HJV19

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *