Белозем

Юбилейна изложба на Георги Атанасов художник от село Белозем

Юбилейна изложба на Георги Атанасов художник от село Белозем
Покана за юбилейна изложба на Георги Атанасов - 150 години от неговото рождение

Георги Атанасов е от старото поколение български художници, принадлежащи към кръга нат. нар. „класици“. В картините си той представя самобитния лик на българското село Белозем. Рисува предимно пасторални пейзажи, портрети и фигуративни композиции. Бил е учител по рисуване в много училища и в село Белозем.

Георги Атанасов е роден на 18 януари 1874 година в пловдивското село Гирен, тогава в Османската империя, днес село Белозем, България. През 1902 г. завършва Държавното рисувално училище, специалност „Живопис“ в класа на Ярослав Вешин. От 1909 година специализира в Мюнхен в класа по живопис на проф. Карл фон Маар.

След около две години се завръща в България. Наред с изявите си на художник е учител по рисуване в различни училища. Преподавал е в Хасково, Пазарджик, Белозем, Пловдив. Пенсионира се през 1934 година. Активно участва в дейността на Дружеството на южнобългарските художници, на което е и председател. Излага в две изложби на съюза „Лада“ – Белград (1904) и София (1906) и в общите художествени изложби на Съюза на художниците. Публикувал е и художествена критика, най-вече за пловдивски художници.

Георги Атанасов е създател на портрети, пасторални пейзажи и фигурални композиции. Участва в общи художествени изложби. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия и Пловдивската градска художествена галерия.

Юбилейна изложба на Георги Атанасов художник от село Белозем
👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *