Белозем

XVIII Фестивал на Белия щъркел, с. Белозем 18 май 2024 г.

XVIII Фестивал на Белия щъркел, с. Белозем 18 май 2024 г.

За осемнадесети пореден път НЧ „Просвета 1909 г.“, Кметство с. Белозем, Община Раковски, ОУ „Гео Милев“ и СНЦ „Зелени Балкани“ ще са домакини на фестивала на Белия щъркел. Мероприятието ще бъде официално открито на 18 май /събота/ от 10 ч. в парка на Белия щъркел, с. Белозем, община Раковски. И отново ще бъде под патронажа на МОСВ.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската федерация „ЕВРОНАТУР“ обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. През 2012 г. с. Белозем имаше честта да бъде и домакин на международна среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се провеждат и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.

По време на тазгодишния фестивал всеки ще има възможност да се наслади на изпълненията на многобройните участници във фестивала, да посетите щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да научи как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки в двора на училището, да надникнете в дневника на децата за 22-те щъркелови семейства, избрали за свой дом покрива на училището, да видите етнографската сбирка и Информационен център на Белия щъркел, да си направите снимка за спомен с „белоземското щъркелово семейство“, да се потопите в атмосферата на Влажна зона „Кисимови дупки“.

Не на последно място имате възможност да се включите и в Международен ученически конкурс „Животът на един щъркел“, организиран от ОУ „Гео Милев“, Католическа църква „Свети Франциск от Асизи“, Кметство – с. Белозем, НЧ „Просвета 1909г.“, с партньорството на Федерация „Зелени Балкани“.

Фестивалът вече е традиция, утвърждаваща Белозем като своеобразна туристическа дестинация.

Заявки за участие се приемат до 30 април 2024 година на адрес:
с. Белозем 4130, община Раковски, област Пловдив
НЧ „Просвета 1909 г.“
email: prosveta-1909@abv.bg 
тел.0898/771097

Изисквания :
1. Населено място –
2. Организация, която представя групата/изпълнителя/ –
3. Име на групата /изпълнителя/ –
4. Ръководител –
5. Категория –
6. Репертоар –
7. Кратка автобиография на състава –
8. Времетраене до 10 мин. на състав –
9. Координати за обратна връзка – /лице за контакт, телефон, e-mail/

За повече информация може да следите събитието във facebook или на сайта на belozemstork.eu  и greenbalkans.org

Източници:
belozemstork.eu

greenbalkans.org

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇
Мобилно приложение на Промени Раковски

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *