Традиции, празници и обичаи

Св. св. Константин и Елена 21 Май

Св. Св. Константин и Елена 21 Май

На 21 май Христовата църква чества паметта на Светите равноапостолни Константин и Елена. Римският император Константин Велики и неговата майка императрица Елена достойно са заслужили званието „равноапостолни”, защото именно те не само спрели гоненията срещу християните, но обявили и утвърдили Христовата вяра в цялата Римска империя.

Това събитие е станало в 313-а година след Христа, когато император Константин издал едикта за свободно изповядване на Християнската религия. А малко по-късно неговата майка Елена открила в Йерусалим и кръста, на който е бил разпнат Спасителя. Православната традиция разказва как това станало по един чудодеен начин, тъй като откритите кръстове са били три, а е известно, че заедно с Иисус Христос са били разпнати и двама разбойника. И когато по молба на Св. Елена безнадеждно болен човек последователно се допирал до кръстовете, той мигновено оздравявал, щом докоснел Христовия кръст.

Традиции и обичаи

С имената на Светите равноапостолни Константин и Елена са свързани и редица народни обичаи и традиции. Особено почитани са те в Странджанския край. Това е денят на игрите по огън (нестинарството), запазени и досега в някои райони, почитани като пребъднала хилядолетна традиция. Когато нестинарките тръгват към горящата жарава за огнения си танц, най-отпред те носят иконата на Св. Св. Константин и Елена и с техните имена на уста започват своя ритуал, идващ от дълбока древност.

Обикновено нестинарите са мъже и жени от един и същи род и умението им се предава по наследство. Те имат собствени параклиси, които най-често се помещават в къщата на главния нестинар. В центъра на иконостаса, обърнат към изток, са поставени иконите на Светите Константин и Елена, а край тях стоят иконите на Богородица, Свети Георги и Свети Пантелеймон. Тук се пази и нестинарският тъпан, който отмерва ритъма на празничното шествие и танц само в деня на нестинарските игри. След църковната служба шествието отива до извор, където се приготвя обща трапеза с курбан за всички. В центъра на селището се разгаря бурен огън, който се превръща в жар. След залез слънце около догарящия огън под звуците на тъпана и гайдата започва общо хоро, по време на което постепенно остават да играят само нестинарите, които навлизат в жарта. След края на нестинарския танц те връщат иконата и тъпана в дома на главния нестинар, измиват си ръцете и остават на общата трапеза.

Кой има имен ден на Свети Константин и Елена ?

Именници на 21 май са хората, носещи имената Алейна, Алена, Динко, Елена, Еленица, Еленка, Еленко, Елеонора, Ели, Елин, Елина, Елисавета, Елица, Елка, Илона, Койчо, Констанса, Константин, Константина, Констанца, Коста, Костадин, Костадина, Костадинка, Костадинко, Косьо, Кочо, Куна, Кунчо, Къна, Лена, Ленка, Ленко, Станимир, Станимира, Станка, Стоил, Трайко.

Честит Ви имен ден ! Нека да почерпят именниците !

От екипа на „Промени Раковски“

Св. св. Константин и Елена 21 Май
👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *