Политически анализиБългария

След протеста срещу промените в изборния кодекс на 18.11.2022 г.

Ценното на протеста, е че форсира ситуацията и иначе обиграните в политически тарикатлък политици на статуквото бяха принудени да излязат от зоната си на комфорт и да сбъркат. Иначе беше твърде удобно – зад кадър и мълчание.

ДПС е най-важен индикатор на подобна принудителна реакция. Данчо Цонев вчера едно към едно издаде плана на задкулисието – за тях преди всички други кризи е важно да се разреши политическата криза – въпросът за Тяхната власт. Липсата на достатъчно мнозинство на задкулисието, за да може да формира правителство и да налага целия дневен ред на обществото. Чак след това щели да решават големите проблеми – икономически, финансови, социални, енергийни и т.н. До тук с отговорността пред народ и избиратели.

Няколко следствия.

Първо, Борисов няма никакво намерение да поема властта преди да си е осигурил манипулирани избори.

Второ, Третият мандат на Български възход е единствената им опция, но ако не могат да се скрият зад него, пак протести и няма да управляват.

Трето, промените в изборния кодекс им са нужни, защото избирателите не им дават властта – въпреки че отвратиха мнозина и намалиха избирателната активност, пак твърдите им ядра не са достатъчни. Това доказва правилността и навремеността на протеста срещу промените в изборния закон, но не се заблуждавайте силово ще го наложат. И БСП ще поемат отговорността.

Четвърто, версията с технологическия ценз е другото името на купения и манипулиран вот. И докато има безспорни доказателства за огромния размер на купен, контролиран и манипулиран вот, то тези за това че машините са технологичен проблем за избирателите все остават в сферата на „чух един да казва, как друг бил видял“.

Пето, обвиненията срещу машините за гласуване у нас не са новост. Те са ехо от аналогични обвинения, които привържениците на Тръмп отправиха срещу компанията производител, която в отговор заведе дела. Доказано е, че обвиненията са безпочвени. Още по-тъпа е връзката между Мадуро и машините. Именно тези машини станаха повод да се хванат машинациите му. Ама нали Борисов малко като чукча политик – малко учил, повече говорил.
Същата компания е изградила и системата за електронно гласуване в Естония.

Шесто, особено важно, друга грешка бе реакцията на Карадайъ със заплахата от 20 хиляди обаче, защото е отправена от етнически турски политик, което какво означава, че ще доведе в София 20 хиляди етнически турци за да докаже подкрепа за промените в ИК? Глупост, защото веднага дава мегдан за патриотична реакция, при това забележете без никаква възможност да доведе толкова хора в София. Видяхте при максимален напън колко могат да доведат, сравнете снимките от абтобусния протест с тези на истинския пред Народното събрание от миналата година. Но този глупав ход на Карадайъ блокира цялата тази псевдопатриотична тълпа на повикване като се започне от Атака, ВМРО и завърши с Възраждане и Български възход. За това извадиха българина на повикване Данчо Цонев. Въпреки опита му на политик и той сгафи – този златен фон в интериора от дома му, издава липса на преценка за реакцията на зрителя – демонстрация на богатство и власт /Панорама му отиде на крака!?/ във време на криза. От една страна посланието на Цонев като избор на място е твърде спорно естетически – подобна натруфеност издава претенция за вкус, който е характерен най-вече за мутрите. Но да оставим въпросите на вкуса – така преценил. Не е само той. Вижте новата декорация в Японския хотел – между оригиналния японски аскетизъм и изчистена линия и натруфеното „Версаче“. Новобогаташи, какво да очакваш – те продължават да вярват, че парите правят вкуса. Най-смешното е, че като отидеш в Италия виждаш, че там с вкуса са наред, този целия кич и за износ.

От друга страна обаче, Цонев, се издаде, че се страхува от протестите в София и особено, тук искам да поздравя Жоро БОЕЦа, че протестът се насочи към БНТ и показа отношението на протестиращите към тази медия, пленена от човек на ДПС – Емил Кошлуков. Защото до сега лидерите на партиите, които се явяват при покана от БНТ, все избягваха да протестират пред БНТ заради ДПС Кошлуковия плен. Някак си неудобно – хем си в екрана хем си отпред на протест.

С една дума, болезнената и издаваща паника реакция – като тази с флашката на парламентарния лидер на ГЕРБ, която за пореден път демонстрира убийствено технологчно невежество- потвърждава, че ДПС и ГЕРБ се притесняват от протести – и че съзнават, че ако сглобята правителство, протестите няма да спрат, а това ще компрометира властта която са завзели през манипулации на изборите след промените.

Както не веднъж съм посочвал – в рамките на правилата на статуквото и парламентарните борби, нямаме шанс – те владеят лостовете на властта и медиите. Но виж когато в уравнението влезе и Улицата – нещата се променят.

Както казах по време на предаването на Алтернативата вчера, което за мое съжаление съвпадна с протеста – благословени да сте мои другари по съдба и борба, че дори в дъжд и несгода, не прекланяте глава. Съгласен съм с Морфов – битката вече е тотална, минава през всичко и всеки. Тя не е само за нас – тя е за да върнем значението на думите и делата на Левски и Ботев. Защото всяко поколение има дилемата дали да се присъедини към борбата им или да остане с душманите. Дали да предаде или спаси Дякона!

Ето това уравнение вчера на площада пред Народното събрание моят народ реши недвусмислено.

Но протестите тепърва предстоят – защото за ГЕРБ, ДПС и БСП въпросът с изборния кодекс е на живот и смърт – в рамките на развиващите се естествени тенденции в политическия ни живот те нямат бъдеще.

Автор: Ilian Vassilev 

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *