БелоземБългарияПловдивШишманци

Проверяват река Сребра до Белозем след сигнал за замърсяване

Проверяват река Сребра до Белозем след сигнал за замърсяване

Екип с представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив), Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС проверяват участък на река Сребра в района на село Белозем, общ. Раковски след постъпил сигнал за замърсяването й. Проверката започна сутринта, след като РИОСВ – Пловдив беше информирана от заместник-кмета на община Раковски, че реката е побеляла и има мъртви риби.
На този етап експертите продължават действия по установяване източника на замърсяването. Обходена е реката нагоре по течението от края на землището на село Белозем до границата на Старозагорска област и до землището на с. Шишманци.

Взимат се лабораторни проби от различни места, включително в близост до производствени предприятия в района, които ще бъдат анализирани по следните показатели: киселинност, електропроводимост, неразтворени вещества, разтворен кислород, наситеност на кислород и други. Анализът ще помогне да се установи произходът на замърсяването и евентуалният замърсител.

Към момента реката е избистрена, но обходите, пробонабирането и проверката на екипа продължават.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *