БелоземБългарияПловдивРаковски

Певци от село Белозем отличени с приз на международния фестивал „Дорково“

Певци от село Белозем отличени с приз на международния фестивал "Дорково"

За да е жива българската традиция, в китното с. Дорково, общ. Ракитово ежегодно се провежда Международен фолклорен фестивал за изворен фолклор.

Отличени с Приз от Международния Фолклорен са ЖПГ „Сребра“, МПГ „Иван Михов“ и Ванеса Димитрова от село Белозем на 30.07.2023 г.

Impasto пицария и пекарна с. Белозем

Как се е зародил фестивала ?

Началото му е поставено през 1996 г. от ръководството на читалището, с председател Ангел Попов. Тази родолюбива инициатива е подкрепена от кметство Дорково, общ. Ракитово, Министерство на културата гр. София, фондации, местни фирми и родолюбиви дорковци. Въпреки всички трудности през годините, фестивалът се разраства, усъвършенства, издига му се имиджа, всяка година се увеличават желаещите състави да участват в него. Целта на Фестивала е да запази и популяризира изворния фолклор, да затвърди ролята на традиционния фолклор за сплотяването на българската общност, да обогати познанията за световното фолклорно богатство. На фестивалната сцена са играли и пели състави от цяла България, международни групи от: Сърбия, Румъния, Италия, Молдова, Полша, Чехия, Словения, Хърватска, Грузия, Украйна, Гърция, САЩ, Южна Корея, Колумбия, Пуерто Рико, Турция, Русия, Узбекистан, Венесуела, Испания и др. Продължителността на Фестивала е три дни, в които се събират любителите на фолклора, идват състави от близо и далеч, от всички краища на света и се връщат всяко лято заради любовта си към българското, красивото и непреходното.

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *