ВидеаБългария

Неделна литургия на 25.12.2022 г. в католическа църква „Св. Франциск от Асизи“ с. Белозем

Неделна литургия на 25.12.2022 г. в католическа църква "Св. Франциск от Асизи" с. Белозем

Литургични четива на 25.12.2022 г.

ПЪРВО ЧЕТИВО

Ис 52, 7-10
Всички краища земни ще видят спасението на нашия Бог. Четене из книгата на пророк Исаия. Колко прекрасни са върху планините нозете на благовестника, който възвестява мир, благовествува радост, проповядва спасение, който говори на Сион: „Бог твой се възцари!” Ето гласът на твоите стражи: те издигаха глас, и всички наедно ликуват, защото с очите си виждат, че Господ се връща в Сион. Тържествувайте, пейте наедно, развалини иерусалимски, защото Господ утеши народа си – изкупи Йерусалим. Възпретна Господ светата си мишца пред очите на всички народи, и всички краища земни ще видят спасението на нашия Бог.

Това е Божие слово.

ОТПЕВЕН ПСАЛОМ

Пс 97, 1.2-2ав.Зсд-4,5-6 (О: Зс)
Всички краища земни видяха спасението на нашия Бог. Възпейте на Господа песен нова, защото той извърши чудеса. Неговата десница и неговата света мишца му доставиха победа. Всички краища земни видяха спасението на нашия Бог. Господ яви своето спасение, пред очите на народите откри своята правда. Спомни си той своята милости верността си към Израилевия дом. Всички краища земни видяха спасението на нашия Бог. Всички краища земни видяха спасените от нашия Бог. Възклицавайте на Господа, цяла земйо; тържествувайте, веселете се и пейте. Всички краища земни видяха спасението на нашия Бог. Пейте на Господа с гусли, с гусли и с глас псаломски; при звука на тръби и рог тържествувайте пред царя Господа. Всички краища земни видяха спасението на нашия Бог.

ВТОРО ЧЕТИВО

Евр 1, 1-6
Бог ни говори чрез своя Син. Четене от посланието до евреите. Бог, след като в старо време много пъти и по много начини говори на отците чрез пророците, в последните тия дни говори ни чрез Сина, когото постави за наследник на всичко, чрез когото сътвори и вековете: и който, бидейки сияние на славата и образ на Неговата ипостас и държейки всичко с, мощното си слово, след като чрез себе си очисти греховете ни, седна отдясно на престола на величието във висините: и стана толкова по-горен от Ангелите, колкото по-славно име е наследил. Защото кому от Ангелите някога бе казал: „Син мой си Ти, Аз днес Те родих.” И пак: „Аз ще му бъда Отец, а Той ще ми бъде Син?” Също, кога въвежда Първородния във вселената, казва: „Да Му се поклонят всички Ангели Божии.”

Това е Божие слово.

АЛИЛУЯ

Алилуя, Алилуя Свет ден блесна за нас: дойдете, народи, и поклонете се на Господа: Защото днес слезе велика светлина върху земята.

Алилуя, Алилуя

ЕВАНГЕЛИЕ

Йоан 1, 1-18
Словото стана плът и живя между нас. Начало на светото Евангелие според Иван. В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото. То беше в начало у Бога. Всичко чрез него стана и без него не стана нито едно от онова, което е станало. В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците, и светлината в мрака свети, и мракът я не обзе. Имаше един човек, пратен от Бога, името му Иван. Той дойде за свидетелство, да свидетелствува за светлината, та всички да повярват чрез него. Той не беше светлината, а бе пратен да свидетелствува за светлината. Съществуваше истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света. Със света беше, и светът чрез него стана, но светът го не позна; дойде у своите си, и своите Го не приеха. А на всички ония, които го приеха – на вярващите в Неговото име – даде възможност да станат Божии чеда; те не от кръв, ни от похот плътска, нито от похот мъжка, а от Бога се родиха. И Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Единороден от Отца. Иван свидетелствуваше за Него и викаше, думайки: Тоя беше, за когото казах: „Идещият след мене ме изпревари, защото съществуваше по-напред от мен.” И от неговата пълнота всички ние приехме и благодат въз благодат. Защото Законът бе даден чрез Мойсей, а благодатта и истината произлезе чрез Исуса Христа. Бога никой никога не е видял: Еднородният Син, който е в недрата на Отца, Той го обясни.

Това е слово Господне.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *