БългарияТрадиции, празници и обичаи

Как светът посреща Новата година ?

Как светът посреща Новата година ?
Как светът посреща Новата година
Различни традиции и обичаи битуват във всяка една страна

Часове преди настъпването на Новата година, всеки следва определени традиции и ритуали, които е научил от семейството си и за които вярва, че ще му донесат здраве и късмет. В България настъпването на Новата година се посреща бляскаво – с много фойерверки, шампанско и дунавското хоро. Важно място на празничната трапеза заема баницата с късмети. На Нова година се приготвя и характерната гозба капама, включваща свинско месо, пилешко месо, наденици и кисело зеле, сготвени в глинен съд.

Как обаче посрещат Новата година по света ?

Празненствата за изпращането на старата и посрещането на Новата година са древни, религиозни, социални и културни обичаи по цял свят.

Символично Нова година представлява възстановяване на живота, а обичаите, свързани с този ден, идват от далечното минало.

Историята на честването на Нова година не е установена точно, но се смята, че вавилонците са посрещали Новата година още преди 4 000 години. Римляните също празнували Нова година, но техният календар започвал с всеки нов владетел, докато римският сенат през 153 г. пр.н.е. не  маркирал 1 януари за начало на Новата година.

Според едни от многото легенди и предания от 16 век германците първи въвели обичай за кичене на елха. Легендата разказва, че украсяването на елхата въвел основателят на протестантството – Мартин Лутър. Разхождайки се из гората, Лутър бил очарован от хилядите звезди, които блестели през клоните на дървета. Толкова бил впечатлен, че отрязъл малка елха и я занесъл на семейството си. За да съживи същата красота, която видял в гората, закачил малки свещички на клончетата.

В Европа и Америка украсата  на елхата става популярна през 18 век. И днес по целия свят с много помпозност, шампанско, размяна на подаръци и фойерверки се празнува Нова година. Някои новогодишни символи остават през всичките години на развитие на човечеството.

Всяка страна обаче има свои новогодишни обичаи.

Испанците, например, в полунощ изяждат 12 зрънца грозде, за да бъдат щастливи 12 месеца в годината.

Гърците ядат сладкиш, в който се намира монета, която носи късмет през Новата година, като  първото парче от хляба е за малкия Исус, второто за бащата на семейството, а третото за къщата. Ако монетата се падне в третото парче, пролетта ще дойде рано през Новата година, а семейството може да се надява на късмет през цялата година. Също така, гърците имат още един обичай, свързан за Нова година: често канят специален приятел или член на семейството да влезе първи в дома, като се смята, че ще внесе щастие и ще предотврати лоши неща.

В Япония, в първия ден на новата година, родителите подаряват на децата си Темари, значещо „ръчна топка“. Това са топки за игра, бродирани с копринени отпадъци от стари кимона. Традиционното фолклорно китайско си е проправило път в Япония през седми век. От топка за игра Темари постепенно се превръща в изкуство. Символиката на подаръка Темари се изразява в пожелание за късмет, щастие, добросърдечно приятелство и лоялност.

Японците посрещат  Нова година  цял ден. Те започват от сутринта, когато почистват къщата, процес, известен като оусоую, символично изгонват праха от миналото и подготвят дома за успешна Нова година. Заключителният акт на честването в Япония е слушането на гонга на часовника, който се чува 108 пъти, когато се приема, че несполуката, недоволството и егоизмът са изгонени.

В Бразилия, освен невероятните партита за посрещането, когато известният плаж Копакабана се пълни с празнуващи, има и специални традиции, с които жителите на тази страна приветстват годината, която идва. В Бразилия е прието в новогодишната нощ да се носят бели дрехи за щастие и мир в годината, която следва. След празненствата с музика, фойерверки и вечеря, бразилците отиват на плажа в полунощ, където прескачат седем вълни, хвърлят цветя в океана, докато палят свещи в пясъка, което представлява древен ритуал, който трябва да им донесе късмет и богатство през следващата година.

Германците не могат да си представят новогодишната нощ без фойерверки. Всяка година за фойерверки в Германия се харчат над 100 милиона евро. Традицията в новогодишната нощ да се правят шумни празненства  произлиза още от Средновековието, когато хората вървели по улиците на големи шумни тълпи, за да разпръснат злите духове. Трапезата за най-лудата нощ е символична: супа или печено свинско са символ на благополучие, а рибата означава добро бъдеще, защото винаги плува напред.

Австрийците за Нова година подготвят празничен обяд с печено като символ на щастие и благополучие. За десерт има сладолед от мента във форма на детелина с четири листа. Това са основни условия за осигуряване на късмет през новата година.

Подаряването на целувка в полунощ в Америка произхожда от маскарада – традиция, която идва от миналото. Според традицията, маските символизират злите духове от старата година, а целувката представлява пречистване през новата година. В САЩ много общности  гледат на гъбите и на черния боб като на символи за щастие и поради това се считат за традиционна коледна вечеря на трапезата.

Британците пък се страхуват кой пръв ще им дойде на гости, защото според стари поверия, това означава колко късмет ще имат през новата година. Ако на гости им дойде мъж с подаръци, те са истински щастливци, но лоша поличба е, ако първият гост е жена.

В някои страни по света се смята, че всичко, което е във формата на пръстен носи късмет, защото символизира пълен кръг, т.е. край на един цикъл. Затова холандците ядат понички за Нова година. Те смятат, че кръглите  понички носят късмет през Новата година.

Италианците празнуват Нова година най-лудо, защото смятат, че от по-голямата врява злото бързо ще избяга. От къщата се изхвърлят всички стари и ненужни неща, от мебели до дрехи, през прозореца. Според стар сицилиански обичай, че щастието през Новата година ще дойде за тези, които на Нова година ядат лазаня, а лоша поличба е, когато на този ден се ядат макарони или всеки друг вид печиво освен лазаня.

Норвежците за новата година приготвят пудинг от ориз, а в самия пудинг крият един бадем. Пудинът се сервира в голяма чиния, откъдето се сервира в купички и се смята, че човекът, на който се падне бадемът ще получи щастие и богатство.

В Новогодишната нощ датчаните обикалят с много счупени чинии, които оставят на прага на домовете на приятели. Старите чинии се съхраняват цяла година и в полунощ се изхвърлят пред входната врата на приятели. Многото счупени чинии символизират много приятели и се считат за обществено богатство.

Кубинската традиция пък изисква в новогодишната нощ да се изядат 12 портокала, които са символ на 12-те месеца в годината, а спазването на този обичай носи късмет.

Жителите на далечната Австралия отбелязват Новата година с шумни свиркания, тромпети, дори и църковни камбани, а всичко това  се случва по плажовете, където обилно се лее шампанско. Да не забравяме грандиозното шоу с фойерверки в Сидни над залива и Операта.

На Нова година в Китай всички врати са украсени с нещо червено, тъй като червеният цвят е символ на щастие и радост. Въпреки че всички семейства се подготвят за празника в новогодишната нощ, от домовете се крият всички ножове до 24 часа, за да не се нарани някой, защото се смята, че порязването ще попречи на семейното щастие в предстоящата година. Настъпването на Новата година се използва за посещение на далечни роднини и много хора пътуват, което води до задръствания в цялата страна, която има 1,3 милиарда жители.

Ритуали сред различните народи
 • Руснаците, за да приветстват Новата година, след дванадесетия удар отварят вратата на дома си. 
 • Италианците носят червено бельо, а на трапезата слагат свински бут и леща, като признак на късмет и богатство през новата година. Вдига се силен шум и се изхвърлят стари вещи.
 • Англичаните по традиция не посрещат новата година с шумни празненства, нито е прието да се канят гости.
 • Шотландците ходят на гости дори на хора, които не познават. Обичай е да излизат облечени като коминочистачи.
 • Испанците излизат на улицата и си разменят подаръци, когато часът удари 12.
 • Словаците на трапезата непременно трябва да имат шаран.
 • Унгарците задължително трябва да имат на масата чесън с мед.
 • Португалците закачат над новогодишната маса добре запазен грозд, и докато часовникът отмерва дванадесетте удара, всеки бърза да откъсне и изяде последователно 12 зърна, като в същия момент си намисля желание за всеки един от дванадесетте месеца.
 • Холандците поднасят на трапезата топли понички със стафиди.
 • Японците посрещат новата година рано сутринта на 1 януари, поздравяват се с чаша студена вода и след края на обичайните 108 камбанни удара всеки бърза да се изкачи нависоко, за да приветства Слънцето.
 • Етиопците запалват огромни огньове, около които устройват тържества, шествия, игри и танци.
 • Гвинейците в новогодишната нощ излизат на шествие, предвождано от слонове, които са символ на сила и богатство.
 • Китайците слагат на новогодишната трапеза нарциси.
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *