Традиции, празници и обичаиБългария

КАК СЕ ПРАЗНУВА НОВА ГОДИНА ?

КАК СЕ ПРАЗНУВА НОВА ГОДИНА ?

Днешните български празници и традиции са почти същите, както в близкото и по-далечно минало. Времето малко ги е променило и понякога, за да разберем смисъла и значението им, трябва да се върнем назад във времето. В тези традиции е силата на хилядолетното оцеляване на българите. Само голямото и сплотено семейство и любовта към Родината са гаранция за достоен живот в съвременния свят. Коледните и Новогодишните празници са по същество демонстриране на тази идентичност и сплотеност и отправяне на пожелания тя да се запази и в настъпващата Нова Година.

Новогодишната вечер събира цялото семейство, много роднини и приятели. Традиционната празнична трапеза е богата и пищна. Готви се свинско с кисело зеле, пържоли, печена пуйка или охранен петел, пълнени с дреболии, с ориз и с много подправки. Както на масата на Бъдни вечер, така и на Нова година трябва да има лук, чесън, жито, сушени плодове, орехи, туршия, които се запазват до Йордановден.

Баницата с късмети се приготвя с парчета, колкото души има около масата плюс едно. В нея се слагат късмети и малки дрянови клончета с пъпки. Всеки взима парчето пред него, а късметът определя предстоящата година. Дряновите клончета след вечеря се хвърлят в огъня – ако изпукат е на здраве и берекет. Парчето в повече се нарича на Св. Богородица.

На някои места е прието да се прави капама, на други – да има местни ястия на новогодишната трапеза. Задължително е обаче храната да бъде блажна, тъй като коледните пости свършват на Бъдни вечер и след това вече консумацията на месо е разрешена. На трапезата, която се сервира в навечерието на Нова година, трябва да има и орехи. Това поне казва традицията. Според това дали ядката на ореха е здрава и хубава или гнила, а черупката празна, се гадае каква ще бъде настъпващата година за семейство.

Традицията повелява на първи януари да не изхвърляте боклука. Иначе ще изхвърлите късмета си за новата година. И като стана дума за изхвърляне – в никакъв случай в последния ден на старата година и в първия на новата не давайте пари на заем. В противен случай рискувате богатството да излезе от дома ви.

Веднага след посрещането на Нова година в първия януарски ден се чества Васильовден. На този празник традиционно се приготвя пача. Консумира се под формата на супа, ако е топла или желирана, ако е студена. Приготвя се от свински крака, опашка, уши, глава и подправки, разбира се. Трапезата на първия ден от новата година трябва да бъде обилна и разнообразна, за да бъде такава и през цялата година. В първия ден от новата година по къщите обикалят сурвакари, които поздравяват домакините и наричат за здраве и берекет. По тази причина денят се нарича още Сурваки. Новогодишното сурвакане се счита за продължение на коледарските благословии, които се отправят от коледарите. Децата, събрани на групичка, обхождат домовете на близки и съседи и всяко носи сурвачка, украсена с преплетени клончета, нанизи от пуканки и сушени плодове, дребни парички, разноцветни вълнени конци, кравайчета. Сурвакарите започват от най-възрастния член и благославят цялата къща. Домакините даряват сурвакарите с дребни пари, орехи, сушени плодове и малки подаръци.

Сурвачките традиционно са изработени от дрян, защото се счита за най-здравото дърво. Украсява се с различни неща, като традиционно се поставят нанизи от пуканки, разноцветни вълнени конци, сушени плодове и монети. Макар сега да може да се открият различни нововъведения в изработката на сурвачките, в миналото са правени от подръчни средства. Ето защо вълнените конци са били широко достъпни – повечето хора са отглеждали животни, сушените плодове са правени в домашни условия.

Сурвачката задължително се оформя във вид на буквата Ф, като ако избраната пръчка има повече разклонения, може да се получат и две Ф-та – едно малко и едно голямо.

Сурва, сурва година!
Златен клас на нива,
Червена ябълка в градина,
Жълт мамул под стреха,
Голям грозд на лоза,
Пълна къща с деца,
Пълна кесия с пари,
Пълна къща с коприна,
Живи, здрави до година,
До година, до амина !

ЧЕСТИТА НОВА 2024 ГОДИНА ОТ ЕКИПЪТ НA „ПРОМЕНИ РАКОВСКИ“ !

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇
Мобилно приложение на Промени Раковски

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *