Политически анализиБългария

Има ли спекула при цената на млечните продукти?

Една тема се върти в публичното пространство, а именно за цената на млечните продукти. Има ли спекула или не?
По медиите масово се канят всякакви „експерти“ т.е. персонално заинтересовани лица цените да са максимално високи за потребителя и те говорят АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ И ЛЪЖИ!
 
Стигна се до абсурдното твърдение, че един килограм бяло краве саламурено сирене се произвежда от 8-9, че и 10 литра мляко, а един килограм кашкавал 9-10, че и 12 литра краве прясно мляко!
 
Та как в ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ стоят нещата!
 
Качественото прясно краве мляко има не по-малко от 8.5% сух безмаслен остатък и не по-малко от 3.6% млечна мазнина т.е. не по-малко от 11.1% сухо вещество! В повечето случаи сухото вещество в прясно издоеното краве мляко е около 12%. При производството на бяло саламурено сирене около 7-7.5% от това сухо вещество се задържа в коагулума от който ще се произведе бъдещото сирене, останалите около 5% сухо вещество ще бъдат отделени с така наречената „суроватка“, където преминава част от въглехидратите (лактозата т.е. млечната захар), малка част от белтъка (водоразтворимите албумини и глобулини) и водоразтворимите минерални вещества.
 
Зрялото бяло саламурено сирене има 44-45% сухо вещество и 55-56% водно съдържание – това е в идеалния случай! (Неотдавна проучване на сирене от търговската мрежа показа, че водното съдържание не е желаните 55%, а 65-70%, а даже и 80%). Следва да добавя, че в крайният готов продукт готварската сол е около 4%. Та на базата на гореизложеното се пита в задачката – колко литра мляко е нужно за да произведем 1 кг. сирене с 45% сухо вещество? За всеки средно грамотен човек мисля, че е ясно, че около 5 – 5,5 литра са напълно достатъчни!
 
Сега за цената на 1 литър прясно издоено краве мляко – проверката ми в няколко района на страната показа, че днес 07.02.2023 г. изкупната цена на литър варира от 0.90 до 1.10 лв. (Това не се отнася за собственици едновременно на мандри и ферми за крави, където те изкупуват собственото си мляко по 1.50-1.80 лв. и си произвеждат скъпо сирене, като себестойност, но това са счетоводни трикове за криене на печалби!).
 
В заключение – 1 кг сирене се произвежда от мляко с приблизителна стойност около 6 лв., добавяме и 2 лв. за технологичните обработки и всичко друго – става 8 лв., да добавим и 50 ст. за нещо непредвидено, стават 8.50 лв. като себестойност за най-прекрасното и качествено сирене.
 
Сега си отговорете на въпроса – каква трябва да бъде цената на сиренето в търговската мрежа, като се сложи търговска надценка?
 
Наредба за наблюдение и контрол върху цените на стоки и услуги с особено важно значение за жизненото равнище на населението и икономиката на страната
Чл. 3. (1) Производителите образуват пределните цени на базата на пълните разходи за производство и рентабилност към тези разходи, както следва:
1. до 12 на сто – за стоките с поредни номера от 1 до 22;
Чл. 5. (1) Физическите и юридическите лица, извършващи търговска дейност със стоките по приложението, добавят към покупните цени, (от местно производство и от внос), фактическите транспортни разходи по документи (ако извършват такива разходи) и надценка в размер до:
1. до 14 на сто – за стоките с поредни номера от 3 до 22;
СИРЕНЕТО Е С НОМЕР 11 в приложението на тази Наредба!
 
Да ви е сладко сиренето!
 
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *