Традиции, празници и обичаиБългарияТрадиции

Денят На Труда – Първи Май

Денят На Труда - Първи Май

Денят на труда и на международната работническа солидарност, който може да е също познат като 1 май или Ден на труда, е ежегоден неработен ден и национален празник в България.

Също така 1-ви май се отбелязва в редица страни в света като празник на обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите.

В България 1 май (18 април по стария календар) е отбелязан за първи път в София през 1893 г., но само от печатарските работници на Типографското дружество. Те манифестират до т. нар. „Панагюрски хан“ извън града.
През 1894 г. празникът се отбелязва по интересен начин в София. Правителството тогава отрича този празник и не разрешава отбелязването му. Това не спира обаче членовете на настоятелството на общоработническото дружество „Братство“ да направят манифестация.
На 18 април конна полиция се струпва пред редакцията и клуба на „Братството“ и инициаторите местят отбелязването в гостилница „Александрия“, където собственикът допуска първомайските манифестанти, въпреки че има изрична забрана да го прави. Полицията бързо разбира и разтурва струпването от манифестанти от заведението. От “Александрия” обаче започва манифестация по булевард „Дондуков“ до клуба на „Братството“. В крайна сметка всичко завършва с няколко десетки работници, които биват арестувани след продължителен ден на гонитби.

От 1945 г. комунистическата партия започва да отбелязва Деня на труда ежегодно. В страните от социалистическия блок този празник е от голямо значение за идеологията и пропагандата, че те се управляват от работническата класа.

Държавната власт отбелязва 1-ви май с мащабни манифестации из цялата страна. В централния площад на всеки град или село държавните служители и местните работници манифестират, марширувайки през площада. Задължителни са и лозунгите, прославящи работническата класа и труда им. Обикновено на самия площад има и трибуна, от която държавните и местни ръководители управляващи поздравяват работниците от името на централната власт.

След края на социализма през 1989 г. Първи май остава един от официалните празници в България. Разликата е, че властта спира да организира манифестации или големи публични прояви.

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇

Последвайте също Вайбър и Ютуб канала, както и ФБ страница ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *