България

Ден на бащата – 26.12

Ден на Бащата - 26.12

На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на Бащата.
Деня на Бащата е международен празник, който обаче се чества на различни дати. Денят на бащата е празник в духа на религиозната традиция, Ден, в който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Той се отбелязва у нас в деня на св. Йосиф – бащата на Христос.
Православната църква. В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на Ерусалим. Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф – 19 март.
Св. Йосиф, според Библията, е от царски род, но живеел като дърводелец и в добродетелна бедност. След като останал вдовец, на 80 години, на него му била поверена честта на младата Мария – бъдещата майка на Спасителя. Те не са имали плътски отношения и брак в пълния смисъл на думата, но той бил призован да я пази и защитава в нейната свещена мисия – чрез непорочно зачатие да роди Иисус.
Йосиф отнесъл подигравки, задето бил на преклонна възраст, а младата му жена била родила, но той устоял, защото Божията воля му давала сили. Йосиф живял до 110 години в праведен живот и честен труд. Бил добър земен баща на Спасителя и такъв завет оставя празникът на св. Йосиф, денят на бащата. Бащите са опора и сигурност на семейството, трябва да го издържат с честен труд и грижа.
Деня на бащата – празнуват всички бащи
В различните страни се празнува по различен начин и на различни дати. Според католическата традиция, празникът се чества на деня на св. Йосиф — 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник и се празнува на различни дати. В България се чества на 26 декември, денят, в който православната църква чества св. Йосиф.
В много страни, сред които са Аржентина, Великобритания, Венецуела, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Куба, Мексико, Пакистан, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Южна Африка и Япония Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни.
В Русия път празникът се чества на 23 февруари – Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа. В последните години широка популярност добива американският вариант, който е тържествено отбелязан за първи път във Вашингтон през 1909 г. Едва през 1972 г. президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *