Политически анализиБългария

Делян Добрев го играе „твърдия герберист“

Делян Добрев го играе „твърдия герберист“, едва ли не си позволява да бъде по-твърд от Борисов, спрямо ПП и ДБ. След като беше изгонен от Вожда, сега отново е „на коня“, дори го спрягат за негов наследник. Не се меся в партийните им работи, ако ще да го изберат и за патриарх на ГЕРБ, но налага едни стандарти на политическо говорене и най-лошото на политическо поведение, които са опасни.
Нямам проблем да ме съди – ще си плаща всеки път. Но пак за публичния интерес ефектът е силно отрицателен защото няма реален дебат и пиар конфронтация без никаква полза за обществото.
 
Първо, защото Добрев, точно както Борисов борави „свободно“ с данни, без да има дава контекст, което е добре за пиар цели, но от гледна точка на професионалните стандарти не става и за пукнат грош и заблуждава.
 
Примерно, атаките, че щели сме да вземем в следващите две години 49 милиарда лева дълг, То е ясно, че целта на големите стряскащи цифри е да привлече внимание, да шокира, за да не обръщат хората внимание на ситните цифри – че това са свободни съченения въз основа на прогнози от Банкя за приходи и разходи, съответно дефицити. Имплицитно Делян Добрев атакува ПП заради това че увеличиха пенсиите, и заради това има големи харчове в бюджета. А мотивът е ясен, – завист, че ГЕРБ не са го сторили и сега пенсионерите гласуват и за ПП. И тук, колкото и да се мъчи да излезе от „десни“ позиции, на грижовния стопанин на бюджета, нещата са прости – когато корупцията роди екстремна социална несправедливост /ние сме рекордьори в ЕС при ГЕРБ за неравномерно разпределение на новопроизводеното богатство/, не могат да се правят никакви политики, да не говорим реформи. Напротив, увеличаването на доходите на най-бедните лица, стимулира потребление, което ОСНОВНО има вътрешен произход. Не е въпросът в хляба, а в увеличените сметки за ток и други базисни услуги. Той не забелязва ли, че огромни маси от хора бяха тежко ударени от кризата, тоест става дума буквално за тяхното спасяване. Системата на социални помощи не работи толкова базово, колкото увеличените пенсии, да не говорим че това трябваше да се направи отдавна. Тези допълнителни разходи от страна на държавата имат задачата да омекотят ударите на кризата, тоест са антикризисни, съответно незаменими и нужно. Но проблемът е че „напрягат“ бюджета и оставят по-малко за крадене и предполагат затягане на коланите и ограничаване на корупцията.
Но, като обслужващ персонал на олигархията, Добрев, като най-видния напоследък говорител на ГЕРБ по всичко, предлага и гласува за помощи с публични средства, които да се наливат в големите индустриални потребители, без значение на енергийна ефективност, и най-вече никакво значение дали тази средства не формират допълнителна свръхпечалба. Нали 95 процента от публичната подкрепа, отива в 5 процента от българските фирми. Сетете се кои са те. За това и Добрев беше любим съветник на КРИБ и другите работодателски организации. Ще кажете, щом подкрепя бизнеса е десен. Сори, у нас, бизнесът който подкрепя е предимно олигархичен, тоест зависещ от публичните финанси. И голямата част от тези компании, като получават енергийна подкрепа, ще върнат на политици тяхното и така ще се завърти кръга на „ти на мен, аз на теб“. А нормалния бизнес и хората ще страдат.
 
За този прословут „лев“ на горивото – видяхте тоталната импотентност в предложението на ГЕРБ, какво стана, нали от 3 октомври трябва да падне цената с един лев. Мерките на ГЕРБ, озвучени от Добрев, не работят, защото за политик са ОК, но технологията не почива върху реални лостове за влияние вълху Литаско. Едно е пиар, друго е професионалния анализ.
 
След това за проблемът с инвестициите, действително огромен, дори ключов проблем, но тук вината е изцяло на ГЕРБ. Те направиха модел на публични капиталови инвестиции, които не предполага друг начин, освен корупция и инхаус далавери. Няма как това да продължи, но тъй като от ГЕРБ друг начин не знаят, сега се крият зад евросредствата. Но и тук ГЕРБ имат двойно дъно, защото предлагат председателя на енергийната комисия Добрев за бъдещ министър на енергетиката. И тук спира цялата приказка за възможно правителство, защото стане ли Делян министър ще стане драматично.
 
За 30-те процента по-скъп газ, руски, вече се изтърка. Имам информация, че преди да прекъсне доставките на природния газ за България, в края на 2020 година, представители на Газпром са обсъждали темата тук с представители на политическия елит, включително ГЕРБ. /Не/гласната договорка е била, вие прекъсвате, ПП правителството пада, ние идваме и възстановяваме доставките.
Както виждате всичко става по този сценарий – ГЕРБ и Румен Радевото правителство имат удивителен синхрон по темата енергетика и природен газ, именно благодарение на руските контакти.
 
И като няма какво да направят, защото ПП не допуснаха срива, от ГЕРБ вкарват темата с посредниците, която е тотален фейк.Спират ти природния газ, и ти нямаш никакъв друг ход, освен да купуваш каквото има на пазара като ликвидност. В допълнение, имаш и програма за задължителни продажби на газ на борсата, за да я има.
 
Но знаете ли, кое е най-наглото в случая. За това ще пиша допълнително – при техния шеф на Булгаргаз се въртяха такива умопомрачавище схеми с игри през борсата, грубо, нагло, със съзнанието, че ще останат безнаказани. С българска фирма, с обратни плащания, за целта дори си бяха създали собствена борса. В допълнение, засекретили са решение на МС, което е внесено от самия Борисов, той го е засекретил, по докладна на Николай Павлов преди началото на доставките на азерски газ. Нали, си спомняте, че изведнъж се оказахме не само че вземаме само една трета от нужните количества по-евтин газ, но и бъдещи пълни доставки, зависят от наличието на интерконектор, нещо което го няма в основния договор.
 
Ето тази история – която разкриваме дава обяснение чий слуги са ГЕРБ и Николай Павлов и кой обвързва доставките на азерски природен газ с наличието на интеконектор. Загубите са над 500 милиона лева и причината са – това решение на МС от края на 2020 година, което е поверителна информация и последвалото подновяване на анекса за самоограничаване на доставките на природен газ от Николай Павлов през август 2021 година, което е станало на негова глава, защото няма съгласие от тогавашния енергиен министър Живков. За да покрият далаверата засекретили решението, защото било търговска тайна. Питате защо в единият случай с проблема се занимава Борисов и лично вкарва проект за решение, а в другия случай сам Николай Павлов, след като и в двата случая става въпрос за анекс към договор.
 
Отговорът се носи във вятъра. По темата ще продължим.
Затова няма да ме видите скоро по централните медии.
Ето за това Борисов и неговите енергийни гурута трябва да бъдат държани настрани от енергетиката. Иначе потъваме.
Иначе обслужващия Любенов логично се извиняваше на обслужвания Добрев, че е пропуснал да зададе предварително договорените въпроси.
 
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *