Традиции, празници и обичаиБългария

5 Декември Свети Сава

5 Декември Свети Сава

На 5 декември църквата чества Свети Сава Освещени. Обозначен ясно в народните обичаи, празникът съвпада и с един по-специален миг от живота на човека – раждането на Новата година, на надеждата за плодородие, здраве и късмет.
Според някои народни предания Сава не бил брат на Варвара, а жена, свързана с царството на мъртвите и света на болестите.
Затова на този ден жените ходят на гробищата, палят свещи, раздават варено жито, ябълки и хляб за душите на умрелите.
Празника предците ни свързват и с магически период, когато гадателки и баячки правят магии и заклинания, най-често за задомяване и срещу безплодие. В среднощ се събирали девойките за женене, като всяка носела торбичка с брашно и сито. Наедно с гадателките отивали на потайно място, по късна доба. Дордето момите пресявали брашното, възрастните жени ги учели как да държат ситото изправено, как да си избират добър съпруг, как да се задомят щастливо, да си родят здрави деца. Изричали магически заклинания, с надеждата, че желанията им ще се сбъднат .
На Свети Сава по стар обича се пържат мекици, които се раздават за здраве и благоденствие. Българите се подготвят и за Никулден 6 декември. Емоционално свързван с дните на Варвара и Сава, той е своеобразна връхна точка на предпразничната новогодишна обредност.

Именници през тези дни са: Сава, Савин, Савко, Саво, Сево, Савчо, Савета, Савина, Савка, Савета, Елисавета, Сабин, Съби, Събе, Събко, Съботин, Съботко, Събчо, Сабина, Сабинка, Събка, Съботника и др.

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇
Мобилно приложение на Промени Раковски

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *