Традиции, празници и обичаиБългария

Празникът свети Валентин, ден на Влюбените

Празникът свети Валентин, ден на Влюбените

Денят на св. Валентин: Кой е този светец и каква връзка има с влюбените?

На 14 февруари много млади хора подаряват на избраниците на сърцето си цветя, подаръци и поздравителни картички под формата на сърца, отбелязвайки „Денят на влюбените” или „Денят на свети Валентин”. Кой е свети Валентин и с какво толкова много е помогнал на младите двойки?

Мъченикът Валентин Интерамски

На първо място, заслужава да се каже, че св. Валентин, чиято памет е толкова почитана от влюбените, наистина е съществувал. Св. Валентин живял през III век след Рождество Христово в Италия, бил епископ на град Интерамна в Умбрия.

Според мъченическите актове от V – VI век, светецът е притежавал благодатта да извършва чудеса и изцеления. Веднъж в Рим той излекувал брата на трибуна Фронтон, който разказал случилото се на философа Кратон. По-късно Кратон помоли светеца да помогне на сина му Хоримон, който наранил гърба си, ходил прегърбен и изпитвал силни болки в продължение на три години.

Идвайки в Рим, свети Валентин се затвори с юношата в една от стаите на къщата на философа и през цялата нощ се молил усърдно за изцелението му. На сутринта Кратон и домакинството му видели Хоримон напълно изцелен. След това мълвата за чудотворното оздравяване на юношата се разпространила във „Вечния град“ и много от жителите му започнали да се обръщат към Христос.

Сред онези, които приели светото Кръщение, било цялото семейство на известния философ Кратон, неговите ученици Прокул, Ефив и Аполон, както и Авундий, синът на префекта на Рим – Плацид.

Езичникът Плацид, след като научил за обръщането в православната вяра на сина си, много се ядосал и заповядал да хванат св. Валентин и да го хвърлят в тъмница. Започнали да принуждават светеца да се откаже от вярата си и да се поклони на идолите. Виждайки непреклонността на светеца, префектът Плацид заповядал да отсекат главата му, а след това да екзекутират и учениците на Кратон – Прокул, Ефив и Аполоний. Това се случило по време на царуването на император Аврелиан.

Авундий не изоставил телата на учителя и братята му по вярата без погребение. Мощите на светите мъченици били тайно изнесени от Рим и с чест погребани в гробницата на 63-та миля на Фламинския път.

Също така не след дълго пострадали философът Кратон и цялото му семейство заради изповядването на Христа Спасителя. През осми век в Интерамн над гроба на свещеномъченика Валентин била построена християнска базилика. През Средновековието на св. Валентин се молили за изцеряване от епилепсия.

Други кандидати за ролята на покровители на влюбените

На 14 февруари католическата църква почита паметта на свещеномъченика Валентин Интермански. В Православието този светец се чества на друг съвсем ден, а именно на 30 юли (на 12 август по стар стил), а на 14 февруари (по стар стил) се чества паметта на мъченика Трифон.

Любопитно е също, че на 14 февруари католиците честват паметта и на свещеномъченик Валентин, презвитер на Рим и свещеномъченик Валентин Африкански. И тримата светии станали мъченици, загинали за вярата и любовта към Бога в първите векове на християнството, а в древните жития на всеки от тях няма намек за покровителство над влюбените. В съзнанието на много хора фактите от житията на тримата светии са смесени в някакъв събирателен образ.

В частност, св. Валентин, презвитер на Рим, пострадал в края на третия век по време император Клавдий II. Той бил екзекутиран от императора за публично изповядване на християнската вяра и обявяване за лъжливи на езическите богове. Преди екзекуцията той изцелил сляпата дъщеря на префекта, след което последният също повярвал в Христос.

Ето как „Златната легенда” на Иаков Ворагински разказва за последното чудо на презвитер Валентин: “Тогава, по време молитвата на светеца, сляпата дъщеря на префекта прогледна и Валентин обърнал в Христовата вяра всичките, които били в тази къща. Императорът наредил Валентин да бъде обезглавен през 280 година”.

За живота и страданията на африканския мъченик Валентин нищо не се знае, освен факта за неговото мъченичество за Христос.

Как свети Валентин „станал” покровител на влюбените сърца?

Православна енциклопедия съобщава, че в мъченическите актовете от V – VI век нищо се споменава за специалната помощ на св. Валентин за влюбените и първите намеци за това се появили в литературата на Западна Европа (Джефри Чосър и Джон Гауър) от XIV-XV век.

Поетите казват, че от 14 февруари „птиците започват да търсят партньор“, но е по-вероятно празнуването на деня на св. Валентин да е проникнало в съзнанието на хората през Ренесанса, когато те заменили древноримските Луперкалии – празник на женската плодовитост, с празника на св. Валентин.

Древните Луперкалии се падали в средата на февруари и били забранени при римския папа Геласий I (492-496). В тяхната история няма нищо романтично: след жертвоприношенията на Фавън от кожите на жертвените животни правили камшици и с тях биели жените в детеродна възраст, за да се повиши раждаемостта.

Най-накрая, през XIX-XX век денят на паметта на свещеномъченика Валентин бил забулен с красиви легенди за „тайното венчание на влюбените” (което не можело да се случи през III век, тъй като Тайнство Венчание се оформило през IV-V век) и различни комерсиални атрибути – валентинки, цветя, подаръци и т. н.

Фалшива препратка към “Златната легенда” на Иаков Ворагински

Уикипедия счита за основен кандидат за ролята на св. Валентин – свещеномъченикът римски презвитер. Тя се опитва да наложи на читателите невярна информация за по-ранните „легенди” от 14-15 век, свързани с тайните венчавки на влюбените от страна на свещеномъченика Валентин: „През средновековие във Франция и Англия животът на св. Валентин постепенно започнал да се забулва от легенди, свързани с тайните венчавки на влюбените двойки”.

Позовавайки се на текста на “Златната легенда” на Иаков Ворагински, Уикипедия съобщава, че: “в тези далечни и тъмни времена, властният и жестокият римски император Клавдий II стигнал до заключението, че един самотен човек, който не е обременен от съпруга и семейство, е по-добре да се бие на бойното поле за славата на Цезара и забранил на мъжете да се женят, а на жените и момичета да са омъжват за любимите си мъже. А Свети Валентин бил обикновен полеви лекар и свещеник, който симпатизирал на нещастната любов и тайно от всички, под покрива на нощта, освещавал брака на любящите мъже и жени”.

„Скоро дейността на св. Валентин станала известна на властите и той бил хвърлен в затвора и осъден на смърт. В затвора св. Валентин се запознал с красивата дъщеря на надзирателя – Юлия. Влюбеният свещеник преди смъртта си написал на любимата си признание в любов – валентинка, в която той разказал за любовта си към нея и се подписал „Твой Валентин”. Това писмо било прочетено след като бил екзекутиран, а самата екзекуция станала на 14 февруари 269 година”, – информира още изданието.

Няма да коментираме споменаването на „обикновения полеви лекар – християнски свещеник“ в римската армия в разгара на епохата на преследване на християни или за „влюбения свещеник”, който дал обет за безбрачие, то ще бъде излишно. Но в текста на “Златната легенда” е изложено точно житието на римския презвитер и не съдържа никаква информация за любовта на свещеномъченика Валентин или за негова служба в армията.

Денят на св. Валентин и Православието

Традицията да се празнува деня на всички влюбени или деня на св. Валентин дойде от Запада през 90-те години на 20-ти век и първоначално предизвика критични статии в православните издания. Това се дължи на факта, че младите хора, които празнуват празника, от романтиката и възхищение пред дамите от сърцата им се отдавали на еротизъм и похот. Но с течение на времето много неприлични аспекти на празника, както и други крайности през 90-те години на миналия век изчезнали. Но самият празник останал. И младите хора продължават да го празнуват.

Във връзка с това възниква въпросът как да празнуваме „деня на свети Валентин”. Ние имаме православен ден на св. Валентин – то е денят на семейството, любовта и вярността, който празнуваме на 8 юли, почитайки преподобните съпрузи Петър и Феврония Муромски. Но поради постоянната подкрепа на „деня на свети Валентин” в пресата много околоцърковни и нецърковни млади хора не могат да забравят за този празник.

Защо да не ги поканим в църквата? И да отслужим на 14 февруари в църквите молебни към св. Валентин Интерамски за умножаване на любовта на младите двойки. Защо не им разкажем на проповедите и беседите в храма, че всъщност свети Валентин предпочел любовта към Спасителя пред всяка земна любов и дори отдал живота си за Него? Защо да не им напомним за другите православни светии – покровители на семейството и брака?

Кой точно е св. Валентин: Един празник, забулен в пълна мистерия

Произходът и историята на празника на влюбените са обгърнати в мистерия. Но от стари времена, още в древните гръцки, римски и раннохристиянски летописи, февруари е описван като месец на любовта.

За корените и зараждането на празника има различни и дори противоречиви теории. Най-популярната от тях датира от времето на Римската империя по време на управлението на Клавдий II, около 240 г. пр.н.е. Тя е свързана с епископ Валентин, който се противопоставил на заповедта на Клавдий, според която по време на война не трябвало да се сключват бракове. Императорът вярвал, че необвързаните мъже са по-добри войници. Епископ Валентин обаче провеждал тайно сватбени церемонии, поради което бил осъден на изгаряне на кладата.

В Рим се намира черепът на св. Валентин

В началото на 19-и век при разкопки в катакомба близо до италианската столица археолозите се натъкнали на останки и други реликви. Впоследствие било доказано, че това са мощите на св. Валентин. С течение на времето части от скелета на светеца били разпръснати из църкви в Ирландия, Франция, Чехия, Великобритания и Шотландия. Черепът, който днес целият е покрит с цветя, останал в Рим и бил положен за поклонение в базиликата „Санта Мария“.

Св. Валентин е покровител на пчеларите и… епилептиците

Изненадващ факт, който малко хора знаят е, че св. Валентин, освен закрилник на влюбените и брака, е и покровител на пчеларите и… епилептиците. В католическия свят към него с молитви се обръщат не само онези, които молят за любов, но и тези, които отглеждат пчели или страдат от епилептични припадъци.

 

Има дилема кой е св. Валентин

Според Римокатолическата църква Св. Валентин е починал около 270 г. Църковните книги го описват като храмов свещеник, който бил изгорен на клада близо до Рим от император Клавдий II. Причината за това бил фактът, че свещеникът венчал християни. Други източници обаче сочат, че става дума за епископ на Терни, също изгорен на клада в покрайнините на Рим. Поради липсата на категоричен отговор кой всъщност е св. Валентин през 1969 г. Католическата църква преустановява литургичната почит към него, въпреки че името му остава в списъка с официално признатите светци.

Св. Валентин се празнува няколко пъти годишно

14 февруари не е единственият ден, в който се празнува св. Валентин. Причината за това е, че общо съществуват 12 светци с това име. На 3 ноември например католиците почитат св. Валентин от Витербо, а на 7 януари отбелязват деня на св. Валентин от Реция. Жените с това име пък честват имения си ден на 25 юли, посветен на девицата св. Валентина, която била убита в Палестина през 308 г.

В миналото го наричали празник на птиците

В миналото честването на празника на Св. Валентин се свързвало с традициите на рицарската любов. На 14 февруари на този ден се отдавала почит на птиците и на всички онези, които търсели своя спътник в живота.

Може би св. Валентин и св. Трифон са един и същи човек?

Според някои теории е твърде вероятно двамата светци да са една и съща личност. На същия този ден – 14 февруари (по стар стил) или на 1 февруари, според българската традиция се почита св. Трифон – покровител на лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Интересното е, че и св. Валентин, и св. Трифон са живели почти по едно и също време, около 250-а година. И двамата са били лечители, и двамата загинали като мъченици.

А ето и още интересни факти, които със сигурност не знаете…

  • През 1537 г. английският крал Хенри VII официално обявил 14-и февруари за празника на Св. Валентин.
  • Лекарите през 19-и век често съветвали пациентите си да ядат шоколад, за да успокоят страданията си по изгубената любов.
  • Над 35 млн. сърцевидни кутии с шоколадови бонбони се продават всяка година в деня на Св. Валентин.
  • За Св. Валентин в САЩ се изхарчват над 1 млрд. долара само за шоколад.
  • 73% от хората, които купуват цветя на Св. Валентин, са мъже, а само 27% са жени.
  • Близо 1 млрд. картички се изпращат в цял свят всяка година за Св. Валентин.

Как празнуват различните страни на Свети Валентин?

Денят на влюбените, отбелязван на 14 февруари, е ден, посветен на любовта, романтиката и привързаността. Макар че същността на този ден остава една и съща в целия свят, начинът, по който се отбелязва, много се различава от страна на страна, отразявайки уникални културни традиции и обичаи.

САЩ

В Съединените щати Свети Валентин е широко разпространен празник, който се отбелязва с размяна на картички, цветя и шоколадови бонбони. Двойките изразяват любовта си чрез подаръци, романтични вечери и специални излети. Това е ден, в който се празнува любовта във всичките ѝ форми.

Япония

Денят на влюбените в Япония има свои собствени обичаи. За японците това е предимно ден, в който жените изразяват своята привързаност към мъжете, като им подаряват шоколадови бонбони. Разменят се два вида шоколадови бонбони: „giri-choco“ или бонбони по задължение, които се подаряват на приятели и колеги мъже, и „honmei-choco“ или бонбони за истинска любов, които се подаряват на романтични партньори. Тази традиция е дълбоко вкоренена в японската култура и се очаква с нетърпение всяка година.

Южна Корея
Денят на влюбените се празнува по начин, подобен на този в Япония: на 14 февруари жените обсипват мъжете с подаръци и обич. След това, на 14 март, известен като „Белия ден“, мъжете отвръщат на жеста, като дават подаръци на жените. Това празнуване в две части гарантира, че и двата пола имат възможност да изразят любовта и признателността си един към друг.

Индия

Денят на влюбените в Индия придоби популярност през последните години, особено сред по-младото поколение. Двойките си разменят подаръци, излизат на романтични вечери и прекарват пълноценно време заедно. В страна, богата на разнообразни културни традиции, Денят на влюбените се приема като празник на любовта и единството.

Франция

Франция е известна като най-романтичната страна на света. На празника на влюбените двойките си разменят подаръци и картички, а много от тях се отдават на романтични вечери в китни бистра или изискани ресторанти. Париж, градът на любовта, става още по-очарователен в Деня на влюбените, а емблематичните му забележителности служат за фон на безброй признания в любов.

Филипините

Денят на влюбените във Филипините е празник на любовта, който се простира отвъд романтичните отношения. Това е ден, в който приятелите и семейството се събират, за да си разменят подаръци, цветя и сърдечни послания. Много двойки избират да отбележат любовта си, като сключат брак или се венчаят на този специален ден. Интересно е, че през последните години държавата също участва в празника, като спонсорира церемонии за сключване на граждански брак на 14 февруари. Тази инициатива насърчава любовта и приобщаването, като позволява на двойките да узаконят ангажимента си един към друг по значим начин.

Китай

В Китай Денят на влюбените, известен още като „Фестивалът Циси“ или „Китайският ден на влюбените“, се празнува на седмия ден от седмия лунен месец. Това е ден, в който влюбените могат да изразят своята преданост чрез подаръци и романтични жестове. Традиционните дейности включват отправяне на пожелания за любов и щастие.

Виетнам

Денят на влюбените във Виетнам е смесица от западни обичаи и виетнамски традиции. Един от уникалните обичаи, свързани с Деня на влюбените, е традицията да се пускат „любовни птици“ на свобода.

Двойките често пускат две птици като символ на любовта и отдадеността си един към друг. Смята се, че това действие носи късмет и щастие на връзката и е красив начин двойките да се свържат с природата и един с друг.

Освен пускането на любовни птици двойките могат да си разменят и символични подаръци, като например фенери във формата на сърце или традиционни виетнамски ao dai (дълги рокли). Тези подаръци имат сантиментална стойност и служат като осезаемо напомняне за любовта и предаността.

Чехия

В Чехия Денят на влюбените е известен като „Svátek zamilovaných“ или „Ден на любовта“. Двойките си разменят подаръци и картички, за да изразят своята привързаност. Това е ден за празнуване на любовта и приятелството, в който се подчертава значението на значимите връзки в живота ни.

В целия свят Денят на влюбените служи като напомняне за силата на любовта да преодолява границите и да обединява хора от различни култури и среди. Независимо дали става въпрос за романтични жестове, сърдечни подаръци или скъпи моменти, споделени с любимите хора, Свети Валентин продължава да вдъхва радост и привързаност в сърцата на хората по целия свят.

Румъния

Трамвай на любовта се движи по улиците на Букурещ и радва жителите и гостите на румънската столица за Свети Валентин. Превозното средство с номер 46, което изпълнява курсове до главната жп гара на града (Gara de Nord), е боядисано в бонбонено розово, изрисувано е с червени сърца и има червен надпис „Като идея… обичам те“ (Ca idee… te iubesc).

Маршрутът на превозното средство минава и покрай магазин, който е изцяло посветен на и вдъхновен от празника на любовта. Всички артикули в него са с надпис „Обичам те“.

Целият град е пълен със сърца и други специфични декорации за Свети Валентин. Витрините на повечето магазини и кафенета са украсени с плюшени играчки или са облепени със закачливи надписи, стикери, картички на английски език в духа на празника: „Ти си моят свят“, „Обичам те до луната и обратно“, „Благодаря ти, че си в живота ми“, „Ще бъдеш ли моят Валентин“.

България

Денят на влюбените в България съвпада с традиционното честване на „Свети Трифон Зарезан“ – ден, който е дълбоко вкоренен в българската култура и фолклор. Свети Трифон Зарезан е покровител на лозята и лозарите, което превръща този ден в празник на любовта и виното. Двойките си разменят подаръци и се отдават на романтични вечери, но празникът надхвърля романтичните жестове. Традиционните обичаи за Трифон Зарезан включват подрязване на лозите и извършване на ритуали за осигуряване на богата реколта.

Освен че празнува любовта, Денят на влюбените в България е възможност да се почете богатото винарско наследство на страната. Любителите на виното участват в дегустации и събития, като опитват най-добрите вина на страната и се наслаждават на радостта от гроздето. Това е ден, в който се вдига тост за любовта, приятелството и плодородните дарове на лозата, което го прави наистина уникален и запомнящ се празник в България.

👇 Инсталирайте на сайта Промени Раковски! 👇
Мобилно приложение на Промени Раковски

Последвайте профилите ни в Телеграм, Вайбър и Ютуб, както и ФБ страницата ни!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *